Vuit professionals de reconegut prestigi lideren el comitè que impulsarà la transformació dels serveis socials a Catalunya

Són Rosa Alarcón Montañés, que ocupa la presidència, i Elena Costas Pérez, Sonia Fuertes Ledesma, Pau Marí-Klose, Sergi Jiménez-Martín, Libertad González Luna, Jordi Tudela Fernández i Gemma Pinyol-Jiménez, en les set vocalies

Aquest matí s’han reunit per primera vegada, en una trobada presidida per la consellera Martínez Bravo, per començar a definir les prioritats per a la reforma integral del sistema de protecció social

La consellera Martínez Bravo amb els professionals de reconegut prestigi que lideren el comitè que impulsarà la transformació dels serveis socials a Catalunya. {«name»:»2025/02/19/12/15/58c997ed-4866-45f3-98ab-10d937df7d13.jpg»,»author»:»Drets Socials»,»type»:»0″,»location»:»0″,»weight»:1324140}

El Departament de Drets Socials i Inclusió ha presentat avui les vuit persones que lideren el Comitè d’Experts per a la Transformació i la Innovació Social (CETIS), un nou espai de reflexió multidisciplinari i d’assessorament que ha d’impulsar la reforma integral del sistema de protecció social. Són persones expertes i de reconegut prestigi en els àmbits acadèmic, de la gestió pública dels serveis socials, del món local, del tercer sector, de la recerca social aplicada i de la innovació tecnològica en l’àmbit social.

Primera reunió del CETIS, presidida per la consellera Martínez Bravo.{«name»:»2025/02/19/12/16/483f652e-8e75-4b7f-a986-750eb1f2dcf0.jpg»,»author»:»Drets Socials»,»type»:»0″,»location»:»0″,»weight»:1045596}

Aquest matí s’han reunit per primer cop a la seu del Departament de Drets Socials i Inclusió en una trobada presidida per la consellera Mònica Martínez Bravo. “La millora dels serveis públics és una prioritat d’aquest Govern. Els reptes actuals en matèria d’envelliment, pobresa infantil o desigualtats en l’accés als serveis evidencien la necessitat d’una revisió profunda del sistema”, ha exposat Martínez Bravo. En aquest sentit, ha apuntat que “aquest comitè, format per algunes de les ments més brillants del país, treballarà amb l’ambició d’establir els fonaments d’aquesta reestructuració, que serà la base de la gran transformació que volem impulsar. En col·laboració amb les professionals del Departament, a través de propostes concretes, ens ajudaran a col·locar els serveis públics a l’avantguarda europea i a transformar els drets de paper en drets efectius”, ha explicat la consellera, que ha estat acompanyada del secretari general del Departament, Raúl Moreno Montaña, la secretària d’Afers Socials i Famílies, Carolina Homar Cruz, i la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Teresa Llorens Carbonell.

Rosa Alarcón Montañés, presidenta del CETIS

La presidenta del CETIS, Rosa Alarcón Montañés, i la consellera Martínez Bravo.{«name»:»2025/02/19/12/17/0c83f4ef-8494-490b-bce5-c0635b9559a0.jpg»,»author»:»Drets Socials»,»type»:»0″,»location»:»0″,»weight»:784726}

El CETIS estarà liderat, a proposta del Govern, per Rosa Alarcón Montañés, presidenta de l’Associació Distonia Catalunya i amb una llarga trajectòria a l’administració i en el món local. “Tenim un repte majúscul i treballarem des de la transversalitat per impulsar una revolució en els serveis socials de Catalunya. Ho farem a través de mesures concretes i transformadores, que siguin aplicables a curt termini i que no es quedin en un calaix, però també, amb una mirada a llarg termini”, ha explicat Alarcón. A banda de comptar amb una presidència, l’òrgan s’estructura en set grups de treball, liderats per una vocalia, que es coordinaran amb les Direccions Generals del Departament amb l’objectiu de desenvolupar un ecosistema de coneixement compartit.

Aquestes vocalies, designades per la titular del Departament de Drets Socials i Inclusió, estan ocupades per:

  1. Elena Costas-Pérez, vocal del grup de treball Garantia d’Ingressos i Transformació Digital del Sistema de Protecció Social.
  2. Sonia Fuertes Ledesma, vocal del grup de treball Serveis Socials i Itineraris d’Inclusió.
  3. Pau Marí-Klose, vocal del grup de treball Infància i Joventut.
  4. Sergi Jiménez-Martín, vocal del grup de treball Envelliment i Cures.
  5. Libertad González Luna, vocal del grup de treball Pobresa i Sensellarisme.
  6. Jordi Tudela Fernández, vocal del grup de treball Discapacitat i Salut Mental.
  7. Gemma Pinyol-Jiménez, vocal del grup de treball Migració i Cohesió Social.

Entre les seves funcions, tindran la de reunir-se amb la presidència del comitè per assegurar una bona coordinació global i el seguiment continu de les activitats del CETIS.

Rosa Alarcón Montañés, presidenta del CETIS, la consellera Martínez Bravo i el secretari general del Departament, Raúl Moreno Montaña.{«name»:»2025/02/19/12/18/93ebbe1f-7d3b-4b3c-84d5-d765896dc062.jpg»,»author»:»Drets Socials»,»type»:»0″,»location»:»0″,»weight»:739810}

Cadascun dels grups de treball que lideren tindrà com a missió elaborar un informe durant els seus primers 10 mesos d’activitat que ofereixi recomanacions pràctiques sobre reformes i mesures concretes a adoptar en cada àmbit. El document inclourà un resum de les millors pràctiques internacionals, una valoració de la situació actual a Catalunya i propostes d’acció per implementar canvis efectius que siguin avaluables des del rigor científic.

L’objectiu del CETIS

La voluntat del CETIS és redefinir el sistema com un pilar fonamental de l’estat del benestar, adaptat als reptes del segle XXI i capaç de donar resposta a les necessitats de la ciutadania al llarg de totes les etapes de la vida. En aquest sentit, el comitè buscarà definir un sistema de protecció social més endreçat, integrat i harmonitzat amb altres administracions.

L’impuls d’aquest òrgan s’emmarca dins de l’estratègia de reforma de l’administració i la millora dels serveis públics encetada pel Govern i treballarà de forma coordinada amb la Comissió d’Experts per a la Definició de l’Estratègia de Transformació de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i la millora dels serveis públics (CETRA).

………………………………………………………………………………………………………………………….

A continuació,adjuntem els currículums de la presidenta del comitè i de les set persones que integren les vocalies del CETIS:

Rosa Alarcón Montañés

Presidenta.

Des de fa uns anys, Alarcón s’ha centrat a difondre la realitat d’una persona amb síndrome de Meige, malaltia amb què conviu i que afecta menys d’una vintena de persones a Catalunya. En aquest sentit, ha impulsat la creació de l’Associació Distonia Catalunya, entitat que presideix i que busca donar a conèixer aquest trastorn neurològic i promoure la recerca mèdica.

Llicenciada en Ciències de la Informació (UAB) i postgrau en Funció Gerencial de l’Administració Pública per ESADE, compta amb una llarga trajectòria en l’administració i en el món local. Entre altres, va ser regidora de l’Ajuntament de Barcelona, presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i de l’Institut Metropolità del Taxi (IMET). També ha desenvolupat tasques de direcció de Gabinet d’Alcaldia als ajuntaments de Sabadell, Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat.

Elena Costas-Pérez

Vocal del grup Garantia d’Ingressos i Transformació Digital del Sistema de Protecció Social.

Experta en avaluació de polítiques públiques, especialment, en les àrees de pobresa i desigualtat, i infància i joventut, Costas és sòcia de KSNET, empresa especialitzada en la transferència de coneixement i l’avaluació de polítiques públiques.

Doctora en Economia per la UB i màster per la University College of London, ha treballat com a investigadora i analista de polítiques per a organismes com l’OCDE o les Nacions Unides. També és coautora de diversos informes sobre l’impacte de la COVID-19 en la infància (UNICEF), l’Ingrés Mínim Vital (Save the Children) o l’accés a les prestacions socials (Taula del Tercer Sector Social), entre d’altres.

Sonia Fuertes Ledesma

Vocal del grup Serveis Socials i Itineraris d’Inclusió.

Comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona. Fuertes és llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació per la UB, diplomada en Educació Social per la Universitat Ramon Llull i postgrau en Ciències Polítiques i de l’Administració per la UOC.

Des dels anys 80 ha estat treballant en el tercer sector social, on ha passat pels àmbits del lleure i l’educació social i ha desenvolupat tasques de coordinació, direcció i supervisió. També ha estat presidenta d’ECAS (2017-2019) i ha format part de les juntes directives de la Taula del Tercer Sector Social i d’EAPN-ES. A més, ha exercit com a docent en diverses institucions.

Pau Marí-Klose

Vocal del grup Infància i Joventut.

Professor de Sociologia a la Universitat de Saragossa, Marí-Klosse és doctor en sociologia per la Universitat Autònoma de Madrid, màster en Arts de la Universitat de Chicago i màster en Ciències Socials del Centre d’Estudis Avançats en Ciències Socials (Institut Juan March).

Els seus interessos de recerca se centren en les àrees de pobresa infantil, educació, transicions a l’edat adulta, sociologia de la família i polítiques socials. Sobre aquests temes, ha publicat una desena de llibres i més d’una cinquantena d’articles. També ha fet assessorament extern a organitzacions socials (Oxfam, Save the Children, UNICEF, FEDAIA) i va ser Alt Comissionat per a la Lluita contra la Pobresa Infantil (2018- 2019).

Sergi Jiménez-Martín

Vocal del grup Envelliment i Cures.

Catedràtic del Departament d’Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra i Investigador Principal del Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES), Jiménez-Martín és llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, màster en Anàlisi Econòmica per la mateixa universitat i doctor en Ciències Econòmiques per la Universitat Pompeu Fabra.

Les seves línies de recerca inclouen la microeconomia, l’economia laboral i l’economia de la salut. És consultor extern del Banc Mundial, director de la Barcelona Microeconometrics Summer School (BMiSS; Barcelona SGE) i de la Càtedra La Caixa-FEDEA d’Economia de la Salut i Hàbits de Vida, així com investigador associat de FEDEA (Fundación de Estudios de Economía Aplicada), i de HEDG (Universitat de York), entre d’altres.

Libertad González Luna

Vocal del grup Pobresa i Sensellarisme.

Professora d’economia a la Universitat Pompeu Fabra, Gónzalez Luna és doctora en economia per la Universitat de Northwestern i ha estat professora visitant a la Universitat de Boston, la Universitat de Colúmbia i la Universitat de British Columbia. També és professora afiliada a la Barcelona Graduate School of Economics, al Policy Impact Lab d’ESADE i a l’Institut per a l’Anàlisi del Treball a Bonn.

Les seves àrees de recerca inclouen l’economia laboral, l’avaluació de polítiques públiques i l’economia de la salut. Ha publicat a nombroses revistes internacionals d’economia. Ha estat editora i col·laboradora del bloc d’economia Nada es Gratis i, actualment, presideix l’Associació Nada es Gratis.

Jordi Tudela Fernández

Vocal del grup Discapacitat i Salut Mental.

Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació per la UB, amb especialitat en Pedagogia Terapèutica, Tudela Fernández té un postgrau en Serveis Socials i Política Social per la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials.

En l’àmbit professional, ha estat gerent de l’institut de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona (2021–2023), coordinador del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) i de l’ONCE o vicepresident de la Taula del Tercer Sector, entre altres. També va actuar com a representant al Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i va ser membre del Comitè Executiu d’EAPN.

Gemma Pinyol-Jiménez

Vocal del grup Migració i Cohesió Social

Directora de polítiques migratòries i diversitat a Instrategies i investigadora associada del GRITIM-UPF, Pinyol-Jiménez té un màster en Anàlisi Política per la UOC, és llicenciada en Ciències Polítiques per la UAB i doctora en Ciència Política i Relacions Internacionals per la Universitat Complutense de Madrid.

En l’àmbit laboral, és professora del màster d’Estudis sobre Migracions de la Universitat Pompeu Fabra i col·labora al Màster Interuniversitari en Migracions Contemporànies UB-UAB. També actua com a experta del Consell d’Europa en el marc del projecte Ciutats Interculturals, és coordinadora de la RECI-Red de Ciudades Interculturales, forma part del grup de persones expertes en Migracions Econòmiques de la Comissió Europea i és autora de diferents publicacions en matèria de polítiques d’immigració i asil, diversitat i integració.

Anteriorment, va ser directora del Gabinet de la Secretaria de Estado de Inmigración y Emigración (2010- 2012), responsable del Programa Migracions de CIDOB (2001-2010) i ha estat experta designada per a diferents opinions del Comitè de les Regions i del Comitè Econòmic i Social Europeu.

Deja un comentario