Una tesi sobre bioresidus, premi de la Càtedra AgroBank de la UdL

Un treball sobre l’aprofitament de bioresidus, obra de la doctora per la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC) Ana Arias Calvo, és el guanyador del Premi a la Millor Tesi Doctoral que atorga anualment la Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari de la Universitat de Lleida (UdL). La recerca s’ha imposat entre les 67 presentades des de 13 comunitats autònomes a la vuitena edició d’aquest guardó, dotat amb 5.000 euros. L’accèssit, de 1.000 euros, ha estat per a una tesi de la Universitat Politècnica de València (UPV).

La guanyadora del primer premi és doctora en Enginyeria Química i Ambiental per la USC. La tesi d’Arias, titulada Turning biowaste into bio-materials and bio-active products: A domain of circular economy (Convertir els bioresidus en biomaterials i productes bioactius: un àmbit de l’economia circular), analitza la potencialitat de residus agraris, forestals i industrials mitjançant la modelització de diferents escenaris i avaluant tant la viabilitat econòmica com l’impacte ambiental. 

El treball planteja, per exemple, la possibilitat d’utilitzar residus de soja per fer bio-adhesius que s’utilitzen en l’elaboració de taulons de fusta; del xerigot del formatge per aconseguir un agent antimicrobià anomenat nisina; o del most del vi per obtenir resveratrol, un fenol amb capacitats antioxidants que es podria emprar als sectors alimentari, mèdic i farmacèutic.

L’accèssit ha recaigut en la doctora en Ciència, Tecnologia i Gestió Alimentària de la UPV Nariane Quaresma. El seu treball, titulat Reduir les pèrdues postcollita en caqui. Aspectes pre i postcollita involucrats en la qualitat del fruit i noves estratègies de valorització, aborda estratègies per a incrementar la rendibilitat d’aquest cultiu reduint les pèrdues i revaloritzant els fruits rebutjats i els excedents de producció.

El jurat del Premi a la Millor Tesi Doctoral ha estat format pel director de la càtedra i professor de la UdL, Antonio J. Ramos; i cinc membres del seu Comitè Assessor Científic Tècnic. Del total de candidatures, un 58,2% han estat presentades per dones i un 16,4% són de persones estrangeres que han realitzat la seua tesi doctorat a l’Estat espanyol.