Amb Vivir del aire, pensar la respiración l’autor reuneix vint assajos d’experts nacionals i internacionals per explorar aquest aspecte rellevant de la corporalitat humana com a eix integrador de diferents dimensions físiques, psíquiques i espirituals
El Dr. Xavier Escribano, professor de la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona i coordinador i investigador principal del grup de recerca interdisciplinari SARX. Grup de Recerca en Antropologia de la Corporalitat (2021 SGR 567), ha publicat recentment el seu últim llibre titulat Vivir del aire, pensar la respiración. L’autor, expert en la corporalitat humana, recull a la seva obra un treball de reflexió antropològica i interdisciplinària sobre la respiració realitzat amb la col·laboració de vint autors, alguns de nacionals i professors de la Universitat, i d’altres internacionals.
Es tracta del seu segon llibre, després de publicar De pie sobre la tierra: caminar, correr, danzar, un volum també vinculat a la seva recerca. “Sempre partim d’un aspecte rellevant de la nostra corporalitat, en aquest cas la respiració. Podem dir que és un eix que connecta tots els nivells de l’ésser humà. Trobem la respiració fins i tot abans de néixer i el naixement es vincula al fet de respirar de forma autònoma. En canvi la mort és el moment de deixar de respirar, expirar l’últim alè”, explica el Dr. Escribano.
Amb aquesta obra —que suposa una aportació netament original des del punt de vista filosòfic i antropològic— l’expert aborda un aspecte que ha estat àmpliament analitzat des del vessant mèdic, però no tant des de la part filosòfica, estètica o fins i tot social o política: “Val la pena parlar de la respiració al marge de situacions patològiques. És un fenomen universal, profund i molt interessant, sobre el qual cal reflexionar”, argumenta.
Més de 400 pàgines que són un repàs per diferents aspectes en els quals la respiració és un factor determinant o fonamental, però que pot passar desapercebuda pel fet de ser una necessitat fisiològica: “Per exemple, durant la COVID no es podia compartir el mateix aire, no podíem socialitzar, o després de l’atemptat a les Torres Bessones respirar l’aire de Nova York podia comportar malalties. La respiració ens connecta amb el cosmos i amb la vida. Respiració vol dir vinculació, connexió, vol dir vida”, conclou l’expert.
En el llibre, editat per Síntesis, hi han participat Josep Olives, primer degà de la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona, que signa el pròleg, i quatre professors de la Facultat: Abel Miró, Albert Moya, Isabel Morales Benito i Martín Curiel.