
Durant aquesta setmana l’Agència Catalana del Consum (ACC), del Departament d’Empresa i Treball, ha acollit una delegació ucraïnesa, encapçalada per representants del Ministeri d’Economia del govern d’Ucraïna, per mostrar-los com s’implementen les polítiques de protecció dels consumidors a Catalunya.
El director de l’ACC, Isidor Garcia, ha estat l’encarregat d’explicar-los les funcions de l’Agència, organisme que assumeix totes les competències de la Generalitat de Catalunya en matèria de protecció dels drets dels consumidors. En aquest sentit, la delegació ha mostrat interès per la tasca de Consum com a òrgan de control de mercat i el paper de la inspecció de consum, que durant el 2024 va dur a terme prop de 7.000 actuacions de control de productes i serveis.
Així mateix, han pogut conèixer l’Àrea d’Informació i Atenció a les Persones Consumidores, des de la qual durant el darrer any s’han atès gairebé 39.000 consultes i s’han tramitat més de 23.000 reclamacions. En concret, se’ls ha detallat el funcionament dels mecanismes extrajudicials de resolució de conflictes de consum, és a dir, la mediació i, especialment, l’arbitratge de consum amb l’assistència a una vista arbitral.
Finalment, els representants del govern ucraïnès han visitat les instal·lacions de l’Escola del Consum de Catalunya, un servei de l’ACC que ofereix activitats de formació i educació en matèria de consum, que l’any passat va atendre prop de 20.000 alumnes arreu del territori.
Ucraïna, país candidat a ingressar a la Unió Europea
La visita a Catalunya s’ha produït en el marc d’un projecte europeu d’assessorament perquè Ucraïna, com a país candidat a ingressar a la Unió Europea, assoleixi els nivells d’harmonització necessaris del seu marc legal.
Amb aquesta finalitat, la Comissió Europea ha finançat diversos projectes d’assessorament als ministeris del govern ucraïnès, que ara arriben a la seva fase final. Per aquest motiu, s’organitzen visites d’estudi per conèixer de primera mà com s’implementen les polítiques treballades des del punt de vista normatiu.
Ucraïna va sol·licitar l’adhesió a la Unió Europea a finals de febrer de 2022, just uns dies després que Rússia iniciés el conflicte que encara continua obert. Al juny del mateix any tots els estats membres de la UE van atorgar a Ucraïna l’estatus de país candidat.