La trobada “Facing Global Challenges. Environmental and Peace Education in Interreligious Cooperation for Religious Teacher Training” ha tingut lloc del 27 al 29 de novembre als Campus Barcelona i Sant Cugat de UIC Barcelona, en el marc d’un projecte europeu liderat pel professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació Joan Hernández
Durant els tres dies, professors, investigadors i altres participants, com l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona o l’Ajuntament de Manresa, han compartit les seves recerques conjuntes relacionades amb aquest projecte competitiu finançat per la Comissió Europea. L’objectiu de la trobada ha estat explorar sinergies entre religions diverses com el cristianisme, l’islam, l’hinduisme i el judaisme, en dos eixos principals: el diàleg interreligiós i intercultural i la sostenibilitat.
Per aprofundir en aquestes qüestions, hi han participat els investigadors de les universitats de la International Islamic University Malaysia, la KPH University College de Viena, la Universitat d’Augsburg, la Universitat College Bedër d’Albània i UIC Barcelona, com a representat d’Espanya. “La voluntat és crear materials educatius per a professors i treballar conjuntament pel canvi social”, explica el Dr. Joan Hernández, professor i investigador de UIC Barcelona.
UIC Barcelona ha estat la segona seu que ha acollit el grup de recerca universitari aprovat el 2023 i que té una durada de 36 mesos, en el marc del Programa Erasmus+ KA220-HED – “Cooperation partnerships in higher education”, després que el passat mes de juny és fes una primera trobada introductòria a la Universitat d’Augsburg. A banda de conèixer les instal·lacions de tots dos campus de la Universitat Internacional de Catalunya, també s’han organitzat visites a la Sagrada Família i la Cova de Sant Ignasi, a Manresa, com a espais espirituals referents a Catalunya.
Els participants representaven alhora un ventall de fins a deu confessions diferents, i un dels pilars de les jornades ha estat la simbologia de l’aigua en les diferents religions. “Sense aigua no hi ha vida, i és un element fonamental en la sostenibilitat”, aclareix el Dr. Joan Hernández. Gràcies a la trobada, s’ha elaborat un manual disponible per a altres universitats.
Aquest projecte Erasmus+ ha despertat interès en altres universitats, i des de UIC Barcelona s’ha liderat la creació d’una “xarxa d’amics”, com la Universitat de la Laguna (Santa Cruz de Tenerife), que volen participar activament en la iniciativa.
El camp d’investigació del Dr. Joan Hernández, professor i investigador és la intel·ligència artificial, el diàleg intercultural i la sostenibilitat. “Encara que aparentment semblin tres eixos independents, tenen espais de treball compartits”, assegura. “La celebració de jornades d’investigació com aquesta, que vinculen el món acadèmic i la societat civil, esdevé essencial per afrontar els desafiaments futurs de societats diverses”, afegeix.
Amb espais de treball com aquest, UIC Barcelona mostra el seu compromís amb la sostenibilitat i la responsabilitat social, utilitzant la recerca com una eina per remoure consciències i promoure accions concretes.