El model Alpha-Beta-Gamma, desenvolupat per la Càtedra Direcció per Missions i Govern Corporatiu de UIC Barcelona, proposa una eina pràctica i intuïtiva basada en la filosofia i l’antropologia per fomentar equips cohesionats i relacions més autèntiques
Com poden les persones entendre’s millor a si mateixes i els altres en contextos laborals o personals? Partint d’aquesta hipòtesi, la Càtedra Direcció per Missions i Govern Corporatiu de UIC Barcelona, juntament amb la Fundació DPMC, ha desenvolupat el model Alpha-Beta-Gamma: un nou mètode de diagnòstic de la personalitat que busca millorar les relacions interpersonals des d’un enfocament pràctic, senzill i profundament humà.
El mètode, dissenyat pel professor de UIC Barcelona Carlos Rey, parteix d’una base filosòfica i antropològica i proposa tres dimensions clau de la personalitat: cap, cor i mans, associades respectivament al pensament lògic, l’empatia emocional i l’acció pragmàtica. A partir de la combinació d’aquestes dimensions, emergeixen tres perfils: Alpha (cap-mans), Beta (cap-cor) i Gamma (cor-mans), cadascun amb els seus punts forts i possibles limitacions.
“El model Alpha-Beta-Gamma permet un diagnòstic intuïtiu de la personalitat, facilita l’autoconeixement i promou relacions autèntiques, sense màscares ni artificis”, explica Carlos Rey. El mètode s’aplica a través de tres passos: comprensió de les dimensions, exploració introspectiva i posicionament en el triangle de perfils, fet que permet no només autodiagnosticar-se, sinó també identificar el perfil d’altres persones amb qui s’interactua.
Un dels grans valors del model és la seva capacitat per detectar complementarietats entre perfils diferents: què pot aportar cadascú a l’altre i què comparteixen com a base comuna. “Això permet generar connexions més profundes, resoldre conflictes, millorar la comunicació i enfortir dinàmiques de confiança en equips i organitzacions”, destaca Carlos Rey.
A diferència d’altres models clàssics com el MBTI o el DISC, Alpha-Beta-Gamma es caracteritza per la seva simplicitat, aplicabilitat immediata i llenguatge universal. Tot i que disposa d’un nombre reduït de perfils, fet que pot limitar el diagnòstic en certs contextos com la selecció de personal, resulta especialment útil per millorar les dinàmiques interpersonals en el dia a dia.