UIC Barcelona impulsa l’estudi de Josep Torras i Bages amb la presentació d’un nou repositori digital

El projecte és fruit de la recerca dels professors de la Facultat d’Humanitats Marta Crispí i Abel Miró, juntament amb altres investigadors de la Universitat i del Patronat d’Estudis Osonencs, en el marc d’un projecte competitiu de l’Ajut Creu Casas Sicart de la Xarxa Lluís Vives

Tota l’obra escrita per Josep Torras i Bages es pot consultar ja en línia en el repositori virtual que s’ha presentat aquest passat divendres, 13 de desembre, a l’Escrivania de la Catedral de Vic. A més a més de la presentació de la plataforma digital dedicada al que fou bisbe de Vic entre 1899 i 1916, durant l’acte va tenir lloc la conferència del Dr. Miquel Bordas, professor de la Universitat Complutense de Madrid i expert en la figura de l’escriptor, titulada “Torras i Bages, l’influencer del Sagrat Cor de Jesús”.

Aquest repositori és fruit de la recerca dels professors de la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona Marta Crispí i Abel Miró, responsables del projecte, i d’altres investigadors de la Universitat i del Patronat d’Estudis Osonencs, en el marc d’un projecte competitiu de l’Ajut Creu Casas Sicart de la Xarxa Lluís Vives

Amb el seu estudi, els Drs. Crispí i Miró han contribuït a desenvolupar un repositori virtual on poden consultar-se les Obres Completes de Josep Torras i Bages; alguns llibres i articles clàssics i recents sobre aquest autor; i algunes obres artístiques que van regalar-li els seus amics artistes (obres que fins ara només podien consultar-se a la Biblioteca Episcopal de Vic). 

“També s’hi troben uns quaderns didàctics i un itinerari torrasià que tenen la intenció de difondre la vida i l’obra d’aquest català universal. Estem convençuts que conèixer Torras i Bages no únicament té un interès acadèmic, sinó també (i fonamentalment) humà”, explica el Dr. Miró. “Un repositori digital és un recull de recursos que es fan accessibles a totes les persones que tenen connectivitat. Es tracta, per tant, de fer universals i accessibles uns continguts que es consideren rellevants”, comenta la Dra. Crispí sobre l’objectiu d’aquest projecte.

En el repositori virtual de Torras i Bages es pot consultar en línia i de forma gratuïta tota l’obra escrita pel bisbe vigatà, així com una explicació de la seva vida, una línia del temps i personalitats amb les quals va tenir contacte, com els germans Llimona i Alexandre de Riquer.