El Grup de Recerca en Mecanismes Fonamentals en Biologia Cel·lular de UIC Barcelona ha desenvolupat una solució basada en l’equilibri microbiològic de la pell per a persones amb acne que evitaria l’ús d’antibiòtics en aquests pacients
El codirector del grup de recerca i docent del Departament de Ciències Biomèdiques Javier Jiménez ha explicat que en lloc d’abordar l’acne com una malaltia infecciosa “l’hem analitzat com un desequilibri dels bacteris de la pell”, per la qual cosa l’estudi que han dut a terme en adolescents amb acne i sense “s’ha centrat en l’equilibri entre patògens i protectors”. “El patogen el coneixem bé, però els protectors no, que és el que hem buscat”, ha afegit.
En aquest estudi, els investigadors van detectar que els joves sense acne presentaven un bacteri que no era present en els afectats per aquesta malaltia, el van aïllar, van comprovar-ne l‘activitat antiacne i ara plantegen l’ús d’extracte bioactiu del bacteri com a tractament en forma de cosmètic d’aplicació tòpica.
Abús d’antibiòtics
Com destaquen els investigadors, el principal avantatge d’aquest tractament és que evitaria l’ús d’antibiòtics, els fàrmacs més utilitzats a l’hora d’abordar aquesta patologia de la pell. Jiménez ha explicat que “moltes vegades no se segueix bé la pauta” i fins i tot, encara que s’emprin de manera correcta, “acaben perdent efectivitat”. En aquesta línia, ha assegurat que el 2050 les prediccions de l’OMS apunten al fet que 10 milions de persones moriran per malalties infeccioses que avui sabem tractar, causades per l’aparició de bacteris resistents als antibiòtics.
Segons el codirector del grup de recerca, “l’acne el pateixen moltes persones i és una de les malalties en les quals més s’empren els antibiòtics”. D’aquí, la importància de desenvolupar un tractament “que equilibri la pell i limiti l’aparició de resistència a aquests fàrmacs”.