UIC Barcelona aposta per la iniciativa estudiantil en el primer ‘UIC Radio Day’

El Dia de la Ràdio s’ha celebrat a UIC Barcelona amb un programa especial en què han participat estudiants de la Facultat de Ciències de la Comunicació, professorat de la universitat, així com convidats especials del món de la locució, la publicitat o la música, en una jornada pionera que s’ha emès en directe per Youtube.

El programa especial ha arrencat amb un informatiu que ha presentat l’alumna de segon de Periodisme Gala Molías, amb la col·laboració dels seus companys i companyes. “El simple fet de posar els alumnes davant el micròfon, amb la pressió de l’actualitat, és un exercici magnífic”, explica el professor de UIC Barcelona Francesc Cano, referent en el món de la ràdio a Catalunya.

“Els estudiants han construït una graella sòlida i competitiva, fet  que suposa un repte estimulant”, ha afegit Cano, que ha treballat conjuntament amb l’alumnat per realitzar el programa especial. En una breu entrevista a la Facultat de Ciències de la Comunicació, el docent ha animat a tothom a aventurar-se a estudiar Comunicació: “És un món ple d’oportunitats, des dels pòdcasts fins als vídeos o el domini de la IA. Fa 20 anys no teníem aquest ventall d’opcions”, ha afegit.

Els oients del programa han pogut escoltar més endavant una edició especial del programa d’entreteniment “Tot s’hi val”, una iniciativa dels estudiants de Periodisme i Comunicació Audiovisual Marc Garcia, Laia Bonjorn i Carlos Roiger, que s’emet setmanalment com a projecte personal dels estudiants. En el pòdcast han conversat amb el degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació, Pedro Sigaud, i han parlat de música, futbol, experiències universitàries o el món de l’acadèmia.

A mig matí, la professora Maria Fitó-Carreras ha liderat una taula de debat sobre la irrupció de la intel·ligència artificial generativa en el sector de l’àudio. En un escenari en què la tecnologia ja és capaç de clonar les veus dels humans, els professionals Sergi Carles, Albert Murillo i Marc Lobato han analitzat els perills i les oportunitats de la IAG en el món del pòdcast. “Per a mi, el gran perill és que l’oient s’acostumi a escoltar les veus de la IA com una cosa normal i s’adapti a una certa mediocritat a la veu”, ha explicat Sergi Carles, professional amb anys de trajectòria en la locució publicitària.

Més endavant, l’actualitat esportiva ha agafat el relleu a càrrec d’alumnes de tercer de Periodisme amb el periodista Lluís Bou, en col·laboració amb els pòdcasts “Els Timbalers” i “El Córner del Debate”. Seguidament, hem pogut escoltar una entrevista a un dels DJ i productors musicals més reconeguts a Espanya durant els anys 90, Quique Tejada.

“Abans, la ràdio creava els hits musicals que havia d’escoltar la gent; ara hi ha cançons que es fan virals a internet, i som nosaltres els que ens veiem obligats a punxar-les a les nostres emissores”, ha explicat Tejada. Sobre aquest canvi de paradigma, i sobre els nous hàbits de consum de la ràdio i el pòdcast, n’han parlat més endavant la professora de UIC Barcelona Raquel Ibáñez i el tècnic Óscar Sueiro, en el programa “Micro Abierto” presentat per l’alumne de Periodisme Edu Aguirán.

Si vols escoltar de nou el programa, pots fer-ho aquí.