Turisme Comunitat Valenciana ha reorientat el pressupost procedent de fons NextGenerationEU per a impulsar actuacions en les empreses situades en les zones afectades per la riuada del mes d’octubre passat.
Per això s’ha modificat la resolució de la convocatòria d’ajudes, dirigides a finançar en 2024 projectes d’eficiència energètica i economia circular en empreses turístiques, perquè puguen sol·licitar-se per a actuacions de compra o inversió en empreses turístiques i allotjaments de zones afectades per la riuada.
Cal recordar que les ajudes per a projectes d’eficiència energètica i economia circular en empreses turístiques compta amb un pressupost de més de 21 milions d’euros (21.037.538,83 euros). Es tracta d’ajudes en règim de concurrència no competitiva i s’emmarquen en el Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR).
La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, ha recordat que “després dels efectes ocasionats per la riuada del passat mes d’octubre, hem revisat esta convocatòria d’ajudes per a adaptar-la a la nova realitat dels establiments turístics situats en els municipis afectats”.
Per això, Cano ha destacat que, en esta convocatòria d’ajudes, “entre altres ajustos, hem introduït l’avançament del 100 % de la subvenció en lloc de transferència posterior a la justificació” i, en esta línia, ha remarcat el treball que realitza la Generalitat per a atendre les necessitats de les zones afectades per la riuada.
Per part seua, el secretari autonòmic de Turisme, José Manuel Camarero, ha explicat els principals canvis introduïts en la convocatòria d’ajudes per a projectes d’eficiència energètica en empreses turístiques, com els referits a les memòries tècniques que han de presentar els establiments situats en municipis afectats per la DANA.
En concret, ha assenyalat que s’han modificat per a “adaptar-se a la seua realitat”, ja que, tal com ha manifestat, “els danys han provocat desaparició d’electrodomèstics, a més de la impossibilitat de realitzar auditoria d’eficiència energètica comparant entre instal·lacions anteriors i posteriors a l’actuació”.
També s’han introduït ajustos per a simplificar i flexibilitzar l’exigència de documents en les fases de sol·licitud i justificació. D’esta manera, en el cas d’establiments situats en municipis afectats per la DANA, no serà necessari aportar justificació d’instal·lacions i electrodomèstics antics, ja que estos han pogut desaparéixer a conseqüència de les inundacions.
Així mateix, la nova resolució de les ajudes arreplega també que les persones beneficiàries que tenen els establiments turístics en municipis afectats per la DANA i que, a causa de les conseqüències del fenomen meteorològic, no conserven les instal·lacions anteriors, podran optar per reemplaçar l’Estudi de gestió de residus per una acreditació mitjançant una declaració responsable de la disposició correcta dels residus retirats a través de gestors autoritzats, conforme a la normativa vigent.
El secretari autonòmic de Turisme ha destacat que “estos ajustos que hem introduït demostren el ferm compromís de la Generalitat per agilitzar tant els tràmits com el cobrament de les ajudes”, i ha anunciat que en gener “organitzarem una sessió informativa en línia per a donar a conéixer a les empreses potencialment beneficiàries tots els detalls d’esta convocatòria d’ajudes”.
Camarero ha recordat que “esta convocatòria d’ajudes es va publicar dies abans de les inundacions, per la qual cosa hem pogut revocar parcialment la resolució de la convocatòria i readaptar-les per a afavorir establiments turístics situats en les zones afectades”.
Estos canvis, junt amb altres ajustos de caràcter més tècnic, s’han introduït en la convocatòria d’ajudes dirigides a finançar en 2024 projectes d’eficiència energètica i economia circular en empreses turístiques, i es van publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana del 30 de desembre.
Actuacions subvencionables
Les actuacions subvencionables d’esta convocatòria d’ajudes s’agrupen en diferents tipologies. En concret, s’inclouen actuacions destinades a promoure l’energia renovable mitjançant la generació i/o l’emmagatzematge d’energia elèctrica d’origen solar fotovoltaic, de la qual almenys el 80 % ha de destinar-se a l’autoconsum.
També es podran subvencionar inversions destinades a substituir electrodomèstics com ara llavadores, llavavaixelles, neveres, congeladors i microones. També inclou la renovació d’equips de refrigeració amb funció de venda directa i armaris de conservació refrigerats professionals. Cal assenyalar que es podran subvencionar, però sempre exigint un mínim d’eficiència energètica dels nous equips i instal·lacions (classificació energètica mínima «A»).
Igualment, podran optar a estes ajudes les actuacions de millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions frigorífiques, i també la instal·lació i la gestió de sistemes d’automatització i el control d’instal·lacions consumidores o productores d’energia i aigua, així com altres subsistemes de generació, distribució, regulació i emissió.
Una altra de les tipologies d’accions subvencionables és l’orientada a millorar l’eficiència energètica mitjançant l’optimització d’elements en les instal·lacions o els equips existents, com ara sistemes d’il·luminació de baix consum, aïllament de calderes i canonades, climatització eficient, ventilació eficient, calderes d’alta eficiència, emmagatzematge tèrmic o l’ús d’energia solar tèrmica per a aigua calenta sanitària (ACS) i climatització.
Finalment, també podran optar a estes subvencions les actuacions enfocades cap a una economia circular, és a dir, les que augmenten l’eficiència en l’ús dels recursos mitjançant la preparació per a reutilitzar, descontaminar i reciclar residus, facilitant la seua valorització.
Turisme Comunitat Valenciana ha habilitat l’adreça electrònica eficiencia_energetica@turismecv.es per a resoldre dubtes i atendre consultes.