The Heart of Architecture, el cor que combina biotecnologia, sostenibilitat i art a UIC Barcelona

La professora Yomna K. Abdallah, docent del màster en Arquitectura Biodigital, va presentar el dimecres 19 de febrer al Saló de Graus l’exposició “The Heart of Architecture”. L’exposició explora el cor no només com un símbol d’amor i saviesa, sinó també com un model inspirador per a la innovació tecnològica i la sostenibilitat ambiental

L’exposició se centra en el concepte del cor com un bioreactor capaç de bombejar vida a través del nostre cos. Inspirada en la morfologia i el funcionament del cor, Yomna ha desenvolupat un sistema bioinspirat que utilitza l’estructura del cor com un contenidor biològic per incubar i cultivar soques d’algues útils. Aquestes algues no només produeixen oxigen, sinó també aliments i enzims de valor industrial, i es converteix en una eina clau per purificar l’aire i l’entorn urbà.

“The Heart of Architecture” [El cor de l’arquitectura] representa una metàfora. Així com el cor humà bombeja sang neta i oxigenada, aquest sistema bioinspirat purifica l’aire contaminat i el distribueix a través de les venes de la ciutat, i crea un entorn més saludable i sostenible.

Aquest enfocament innovador no només aborda la contaminació atmosfèrica, sinó que també explora el potencial dels materials bioactius per a la biomineralització, un procés que captura diòxid de carboni i l’incorpora en reaccions químiques que endureixen els materials amb el temps.

Els cors exposats han estat creats mitjançant tècniques d’impressió 3D i bioimpressió, utilitzant filaments ecològics i materials bioactius desenvolupats específicament per a aquest projecte.

Els models realistes dels cors han estat generats mitjançant intel·ligència artificial, utilitzant models de difusió 3D i reconstruccions a partir d’imatges mèdiques avançades. El resultat és una col·lecció de cors que no només imiten el color i la textura dels òrgans humans, sinó que també representen una fusió única entre art, ciència i tecnologia.