La professora de la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials i experta en IA advoca per adaptar l’ensenyament a l’era digital i ressalta la necessitat de formar els joves en l’ús d’eines tecnològiques
La Dra. Tetiana Klymchuk, professora de UIC Barcelona i cofundadora de l’empresa emergent Somia Solutions, ha liderat una conferència magistral en el marc de la X Setmana de la Ciència “Margarita Salas”, organitzada per La Nueva España. Davant un auditori ple d’estudiants de secundària i batxillerat, l’experta en intel·ligència artificial (IA) ha subratllat el paper disruptiu d’aquesta tecnologia en l’educació i el mercat laboral, així com la urgència d’adaptar els models pedagògics a la nova realitat digital.
La IA: un aliat per a l’educació dinàmica
Klymchuk ha afirmat que “la intel·ligència artificial canviarà l’ensenyament en poc temps. Per a la propera generació, tot serà diferent”. La professora ha destacat que l’accés immediat a la informació mitjançant eines d’IA obliga a replantejar els mètodes educatius tradicionals: “Les aules han de ser més dinàmiques, centrades en habilitats crítiques i creatives, ja que les dades són a l’abast de tothom”.
Durant la seva intervenció en el “Planter científic” (activitat dissenyada per fomentar vocacions STEM entre els joves), Klymchuk ha il·lustrat com la IA ja forma part de la seva vida quotidiana: “Tots hem contribuït a entrenar algoritmes sense saber-ho, per exemple, en identificar imatges per demostrar que no som robots”, ha explicat.
El futur de l’ocupació: oportunitats i reptes
L’experta ha advertit que la IA eliminarà feines repetitives, però generarà nous rols centrats en el seu desenvolupament, gestió i aplicació ètica: “Qui sàpiga utilitzar aquestes eines tindrà avantatges competitius. Si no les dominen, quedaran fora del mercat laboral”. A més, ha remarcat que la IA “no és un fi, sinó una eina”, comparable a una calculadora: “Ens millora, però no ens reemplaça”.
L’activitat, seguida per més de 150 alumnes i retransmesa en estríming, ha tingut la presència de Lourdes García, regidora d’Educació d’Oviedo, i Marcos Alonso, gerent de La Nueva España. Dos joves ucraïnesos, Valeria Oliinyk i Marcos López, han donat la benvinguda a Klymchuk en la seva llengua materna, posant en relleu el caràcter internacional de l’esdeveniment.