La vicepresidenta primera, consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda i portaveu, Susana Camarero, ha afirmat este dilluns que el Consell ha estat treballant “sense descans” en estos dos mesos per a atendre les necessitats dels municipis afectats per la riuada, la qual cosa ha permés resoldre ja la concessió d’ajudes directes per import de 210 milions d’euros, xifra que representa el 24,5 % dels 854,8 milions d’euros compromesos per a esta finalitat per la Generalitat per a pal·liar els efectes de la DANA.
Susana Camarero ha comparegut després dels últims plens ordinari i extraordinari del Consell de 2024, i ha remarcat que l’executiu valencià ha tramitat i concedit el 50 % (102 milions d’euros) dels 200 milions en ajudes directes de 6.000 euros per a estris i béns de primera necessitat, així com el 100 % de les més de 13.000 sol·licituds rebudes de les ajudes per a autònoms, la qual cosa suposa l’abonament de 39,9 milions d’euros.
Així mateix, ha explicat que s’han concedit ja 5.314 ajudes a empreses i autònoms amb empleats per import de 53,38 milions d’euros, que suposen el pagament de més del 50 % del compromés. Igualment, ha destacat que la Generalitat ha tramitat i ha autoritzat ajudes al lloguer per import de 9,1 milions d’euros (el 76 % de les 1.064 sol·licitades) i ha concedit 35 ajudes a municipis per import global de set milions d’euros.
Susana Camarero ha subratllat, a més, que l’esforç realitzat en els dos mesos transcorreguts des de la riuada ha possibilitat que 125 dels 126 centres socials afectats hagen recuperat els seus servicis i que els 115 centres educatius i 48.000 estudiants afectats hagen pogut tornar a l’activitat, igual que els 57 centres sanitaris que es van vore danyats per la DANA.
Igualment, s’ha referit a la reobertura a la circulació de les 18 carreteres afectades, una “labor ingent” que ha permés garantir la recuperació de gran part dels 1,7 milions de desplaçaments diaris a València i la seua àrea metropolitana, i a la reparació de 123 depuradores i col·lectors danyats i l’alliberament dels 767 vials obstruïts gràcies als treballs de retirada de llots i estris.
Decret llei de mesures urbanístiques per a la reconstrucció
En la roda de premsa ha estat també present el conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, qui ha informat de l’aprovació del decret llei de mesures urbanístiques urgents per a facilitar les tasques de reconstrucció després de la riuada.
Martínez Mus ha explicat que, amb esta regulació, es pretén “garantir l’equilibri necessari entre la restricció al desenrotllament de sòls amb el risc d’inundabilitat i la necessitat de facilitar-ho per a aconseguir el creixement econòmic dels municipis”.
Com una de les mesures principals del decret llei, el conseller ha destacat la figura del pla especial urbanístic de reconstrucció, “un instrument de planejament urbanístic flexible i de tramitació urgent” dirigit a facilitar “l’obtenció de sòl finalista per a la construcció de vivendes o polígons industrials, i les tasques de reconstrucció, amb les determinacions urbanístiques que resulten necessàries”.
En este sentit, ha assenyalat que els terminis d’esta tramitació excepcional “permetran la seua aprovació en un termini estimat de nou mesos, quan en condicions normals podríem parlar d’anys de duració”.
Avantprojecte de llei per a la millora de la RVI
D’altra banda, tal com ha informat Susana Camarero, el Consell ha aprovat la declaració d’urgència en la tramitació de l’avantprojecte de llei per a la millora de la renda valenciana d’inclusió (RVI).
La Vicepresidència Primera i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda busca amb este est nou marc legal fomentar l’ocupabilitat i la integració social dels col·lectius vulnerables, garantir una major eficiència en la gestió de les ajudes i reforçar la xarxa de servicis socials municipals com a pilar bàsic del sistema d’inclusió social.
El Consell ha adoptat este acord perquè considera que el sistema vigent de renda valenciana d’inclusió no es correspon amb les necessitats actuals de la societat i precisa una revisió per a fer front a les situacions de vulnerabilitat econòmica i social.
Com ha explicat la vicepresidenta primera, la nova llei promourà que les persones beneficiàries puguen percebre la RVI mentres desenrotllen activitats laborals, amb la qual cosa s’elimina la disjuntiva entre rebre suport social i accedir a l’ocupació. A més, incorpora incentius a l’ocupació, ja que introduïx mesures que afavorixen la incorporació al mercat laboral i reforcen la transició cap a l’autonomia econòmica.
Igualment, fomenta els itineraris d’inclusió social, amplia els criteris d’accés per a arribar a més persones en situació de vulnerabilitat i reduïx els tràmits burocràtics.
Mecanisme RED
En un altre orde de coses, el Ple ha aprovat el decret d’ajudes dirigides a complementar les prestacions del mecanisme RED de flexibilitat i estabilització de l’ocupació per al sector de l’automoció de la Comunitat Valenciana.
El Consell, a través de Labora, destinarà més de 32 milions d’euros, que es concediran de manera directa al personal afectat del sector de l’automoció a conseqüència de la suspensió dels seus contractes durant dos anys per les necessitats de transformació i requalificació.
Esta mesura de suport a un dels sectors econòmics més importants de la Comunitat Valenciana ha sigut aprovada per la Mesa de Treball del Sector de l’Automoció, grup creat pel Consell com una plataforma de col·laboració publicoprivada, integrada per agents socials i econòmics per a abordar els desafiaments este sector.
Fruit d’eixos acords, el Consell ha aprovat esta mesura que busca pal·liar el menyscapte econòmic que patiran les plantilles afectades pel mecanisme d’estabilització.
En este sentit, es podran beneficiar d’estes ajudes tots els treballadors adherits al mecanisme RED de flexibilitat i estabilització de l’ocupació, que rebran un complement econòmic que anirà des dels 16 euros als 56 euros diaris en funció del seu salari.
Ajudes directes al tercer sector
Així mateix, en l’àmbit dels servicis socials, el Govern Valencià ha aprovat la concessió d’ajudes urgents directes dirigides a les entitats del tercer sector d’acció social afectades pels danys produïts pel temporal de vent i pluges ocorregut a la Comunitat Valenciana el 29 d’octubre.
L’objectiu és donar suport a la reparació d’infraestructures i la reposició d’equipament de les entitats socials afectades per la riuada per a garantir la reactivació de la seua activitat en benefici dels col·lectius de majors, infància, dependents, discapacitat o exclusió que es troben en situació vulnerable i que necessiten rebre atenció i acompanyament.
Per a fer-ho, la Vicepresidència Primera i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda destinarà un import total d’un milió d’euros, amb un límit de 20.000 euros per entitat. Estes ajudes urgents contribuiran a la reparació de danys greus que afecten inhabitabilitat d’infraestructures en més de 50 centres.
Nomenament
Finalment, el Consell ha nomenat Ana Tortosa Molina com a directora general de Planejament, Anàlisi i Anticipació davant Catàstrofes Naturals de la Vicepresidència Segona per a la Recuperació Econòmica i Social de la Comunitat Valenciana.