Rosa M. Cabanas, investigadora de UIC Barcelona, guardonada en la VII edició del Programa d’Ajudes a la Recerca Sociosanitària de la Fundació Caser

La investigadora del Departament de Fisioteràpia de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut lidera un projecte centrat a millorar la qualitat de vida de les persones que han sofert un ictus, que ha estat reconegut en els premis impulsats per la Fundació Caser per donar suport a projectes innovadors en l’àmbit sociosanitari

El projecte liderat per Rosa M. Cabanas se centra a integrar rutines d’activitat física intensa i breu, com aixecar-se d’una cadira i asseure-s’hi, pujar escales o caminar ràpid, en la vida diària de pacients que han tingut un ictus. Com explica la investigadora, “la idea va sorgir fa dos anys quan vaig llegir un estudi que demostrava que activitats intenses de tres minuts, realitzades quatre vegades al dia, reduïen significativament el risc de malalties com l’ictus, el càncer i fins i tot la mortalitat. Vaig pensar immediatament en els meus pacients i en com podria adaptar aquesta metodologia per fomentar un estil de vida saludable”.

L’equip de recerca està format també pels investigadors i docents del Departament de Fisioteràpia Aïda CadellansMárcio DonadioDavid BlancoFernanda SalazarFranco Appiani, en col·laboració amb altres professionals sanitaris d’hospitals de Catalunya com el Consorci Sanitari de Terrassa, el Parc Taulí de Sabadell, l’Hospital Sagrat Cor de Martorell i l’Hospital CIMAde Barcelona. Junts han dissenyat una intervenció que inclou avaluacions personalitzades i l’ús de tecnologia com acceleròmetres per monitorar l’activitat física. Durant tres mesos, els pacients rebran suport directe de fisioterapeutes al seu domicili, que s’asseguraran que les rutines es realitzin de manera correcta i ajustaran la càrrega de treball al seu estat físic.

Cabanas destaca la rellevància del suport econòmic de la Fundació Caser per a l’èxit del projecte: “És molt important que entitats compromeses amb la recerca i la promoció de la salut confiïn en propostes que barregen educació cap a l’activitat física i un canvi d’estil de vida. Aquest tipus d’ajudes són menys habituals en estudis com el nostre, ja que solen prioritzar-se projectes relacionats amb fàrmacs o dispositius comercialitzables”.

Després de rebre el guardó del Programa d’Ajudes a la Recerca Sociosanitària de la Fundació Caser, Cabanas i el seu equip afirmen que “aquest reconeixement reforça el nostre compromís amb la recerca orientada a empoderar el pacient, fent que sigui part activa del seu tractament”.

Amb aquest nou assoliment, la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de UIC Barcelona reafirma la seva posició com a referent en recerca clínica i promoció de la salut.