Primera edició del Concurs de Cant UIC Barcelona en memòria de Conxita Badia

La professora de la Facultat de Ciències de l’Educació Carolina Estrada lidera el projecte de recerca “Conxita Badia. Una veu per la cultura catalana”que culmina amb un concurs de cant per a joves talents lírics que tindrà lloc el mes d’octubre a l’Aula Magna de UIC Barcelona

El projecte de recerca de la investigadora ha rebut l’aprovació i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, dins el marc de les subvencions per a commemoracions d’esdeveniments, personalitats o entitats de l’àmbit de la cultura catalana. L’objectiu del concurs és promoure la professionalització de joves talents lírics a partir d’una competició que projecti les seves carreres artístiques.

La primera edició del concurs, que tindrà lloc del 30 de setembre al 3 d’octubre, vol enfortir la llengua i la cultura catalanes a través de la música, explorant els aspectes únics d’una tradició musical que ha perdurat gràcies a figures femenines oblidades, a les quals el concurs pretén reivindicar i donar visibilitat. El concurs impulsat per UIC Barcelona neix amb una perspectiva multidimensional per preservar el patrimoni i la identitat cultural de Catalunya.

“Aquest projecte és la continuació de la meva recerca sobre la tradició musical d’Enrique Granados, en la qual treballo des de fa més d’una dècada”, explica Carolina Estrada. “Conxita Badia, com a deixebla seva, va esdevenir una figura clau en la transmissió d’aquesta tradició a través de la veu, i he volgut recuperar aquest llegat per ajudar a desenvolupar professionalment les noves generacions”, apunta.

El concurs consta d’una primera fase en línia anomenada “Descobrint les veus”, en què els candidats han de presentar un enregistrament de vídeo interpretant un programa de lliure elecció. Un jurat professional triarà els candidats que passen a una primera audició presencial a porta tancada l’1 d’octubre a UIC Barcelona. El 3 d’octubre a les 17 h tindrà lloc a l’Aula Magna de la Universitat la fase final “Veu i ànima: Gran Premi en memòria de Conxita Badia”, una gala en directe oberta al públic.

“Hi ha una manca de visibilitat i de circuits professionals estables que fa que molts talents emergents hagin de buscar oportunitats a l’estranger. Caldria reforçar les estructures de suport i oferir més espais perquè els joves músics puguin desenvolupar la seva carrera amb garanties”, puntualitza la investigadora, que ha impartit cursos a institucions com la Royal Academy of Music de Londres i les universitats de Sydney, Melbourne i Estrasburg, entre d’altres.

Presentació a la Biblioteca de Catalunya

Més enllà del Concurs de Cant amb el qual culmina el projecte de recerca de Carolina Estrada, aquest preveu fer un seguit de jornades educatives i de treball amb concerts d’intèrprets reconeguts al territori.

La primera cita ha estat a la Biblioteca de Catalunya, amb una taula rodona amb experts per tal de recordar la figura de Conxita Badia, en què han participat Margarida Ullate i Estanyol, directora de la Unitat de Sonors i Audiovisuals de la Biblioteca de Catalunya; Patricia Caicedo, soprano i musicòloga, que ha recordat l’exili de Badia a Llatinoamèrica; Alícia Torra de Larrocha, filla d’Alicia Larrocha, “guardiana” de la memòria i el llegat de la seva mare; Cristina Segura, mezzosoprano i professora a UIC Barcelona; i Carolina Estrada, pianista, professora i investigadora a UIC Barcelona.

“Estem molt orgulloses de començar aquest projecte en aquest lloc tan especial, on es conserva el fons més important del seu llegat”, ha explicat Carolina Estrada a la Biblioteca de Catalunya. Durant la presentació, s’han donat claus de com es poden documentar les fonts existents perquè no es perdin en el temps, i com poden ajudar, per exemple, a estudiants de música i intèrprets.

© Biblioteca de Catalunya. Mireia Vall.

L’emotivitat i la nostàlgia han envaït la Sala Llevant de la Biblioteca de Catalunya, amb un concert d’homenatge en què les grans veus de la lírica Katerina Tretyakova i Cristina Segura s’han unit per interpretar obres emblemàtiques vinculades a la figura de Conxita Badia. Carolina Estrada ha tingut l’ocasió de tocar el piano Pleyel de 1911, original d’Enrique Granados.

El segon concert tindrà lloc l’11 de maig al Reial Cercle Artístic de Barcelona a les 12 h, inspirat en la creença de Conxita Badia en el poder transformador de la música. La gala lírica comptarà amb solistes de primer nivell que interpretaran un repertori acuradament seleccionat que reflecteix l’essència i l’impacte artístic de Conxita Badia.

Inscripcions obertes al web del Concurs de Cant UIC Barcelona

Al web www.concursdecant.uic.cat es troben les bases detallades del Concurs, així com el calendari per presentar-s’hi. Poden fer-ho els joves d’entre 18 i 30 anys fins a l’1 de juliol. El 15 de juliol es comunicaran les persones que passen a la segona fase presencial a porta tancada a l’Aula Magna de UIC Barcelona.