Pierre Monforte, nou professor a Educació expert en sociologia política i moviments migratoris

Pierre Monforte és la nova incorporació de la Facultat de Ciències de l’Educació a UIC Barcelona, després d’anys de docència a la Universitat de Leicester, a Anglaterra, on va exercir com a expert en sociologia política, migració, integració, diversitat i ciutadania

Monforte, nascut a França, es va doctorar a l’Institut Universitari Europeu de Florència, i la seva recerca postdoctoral la va dur a terme a la Universitat de Montreal. Ara, a UIC Barcelona, és docent del grau en Educació Primària, concretament a l’assignatura d’Ensenyament i Aprenentatge de Ciències Socials. També dona classes al màster en Formació del Professorat d’Educació Secundària i Batxillerat, concretament en l’àmbit de la Sociologia de la Família.

La principal àrea de recerca del professor és la sociologia política, especialment vinculada als moviments socials. El seu estudi més extens i reconegut fins avui és la publicació del llibre Europeanizing Contention. The protest against ‘fortress Europe’ in France and Germany, l’any 2014, en el qual l’autor analitza de manera comparativa els moviments prorefugiats a França i Alemanya des de finals dels anys 90, i en el marc de la coneguda com a crisi de refugiats a Europa el 2015.

Concretament, el llibre de Monforte posa el focus en el rol dels voluntaris. L’anàlisi exhaustiu conclou que les persones que comencen la seva tasca altruista des d’una perspectiva humanitària, amb la voluntat d’ajudar en tasques de supervivència, amb el temps, evolucionen cap a un posicionament més polític i un punt de vista crític cap a les polítiques migratòries i frontereres.

L’estudi també posa de manifest l’esforç econòmic que suposa per a una persona amb pocs recursos el fet de migrar cap a països com França o Alemanya, on els costos per obtenir els papers poden superar els 2.000 € per persona. “Els demandants d’asil es troben en una situació cada cop més vulnerable, amb més dificultats per obtenir l’estatus de refugiat”, explica Pierre Monforte en una entrevista a UIC Barcelona. En el context del nou Pacte de la UE sobre Migració i Asil aprovat el 2024, que fixa controls més exhaustius a les fronteres pels migrants, l’expert alerta sobre el perill que això suposa pels demandants d’asil: “La migració és un fenomen que no s’atura amb lleis més restrictives. Les persones que fugen de la seva terra emprenen camins més perillosos i que, en el pitjor dels casos, comporten més morts”, explica el sociòleg.

Des d’un punt de vista econòmic, Monforte també titlla les lleis més estrictes de “contraproductives”, ja que les aplicacions de les mesures que proclamen són extremadament costoses pels països, segons l’expert. “No existeix una invasió migratòria, però el fenomen s’ha convertit en una eina electoral en els darrers anys, en què els partits més conservadors i d’extrema dreta han progressat en les enquestes amb el seu discurs”, afegeix. Segons l’expert, “tots els estudis assenyalen que posar més traves en el procés no frena la migració”.

Per Monforte, no hi ha una oposició “obertament favorable a la migració”, i això ajuda que les opinions polítiques més radicals tinguin més visibilitat. Una de les pràctiques que els governs estan duent a terme, segons l’expert, és “delegar més poder a agents externs com hospitals, agències immobiliàries o bancs que dificulten l’accés del migrant als serveis essencials”, indica el docent.

En el marc de les properes eleccions generals a Alemanya, on la immigració està ocupant un gran espai en els discursos dels candidats, Monforte lamenta que es “polititzi” una qüestió tan complexa. “Sorprèn la política de control de fronteres actual amb la del 2015, on es van obrir les portes a un milió de ciutadans siris que fugien de la guerra”, conclou Pierre Monforte.