La intel·ligència artificial s’ha integrat en la nostra societat com una eina que presenta molts avantatges, però també comporta grans riscos. Molts d’aquests riscos es relacionen amb la pèrdua de la pròpia presa de decisions de manera crítica, la redacció automàtica d’articles d’investigació o la possible posada en perill de la democràcia. Aquesta ha sigut la reflexió sobre la qual ha tractat la sessió inaugural de Patrici Calvo, professor titular del Departament de Filosofia i Sociologia, amb el títol «Ètica de la intel·ligència artificial: explicabilitat, sostenibilitat i crítica», que ha donat per començada la trentena edició de les Jornades de Foment de la Investigació a la Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat Jaume I de Castelló.
Des de 1995, aquestes jornades han oferit a l’alumnat una oportunitat per a iniciar-se en la recerca i compartir els seus interessos investigadors. Les ciències humanes i socials són disciplines essencials per a afrontar els grans reptes del futur i garantir que el progrés científic tinga un impacte positiu i transformador sobre la societat. En aquesta edició han participat activament tant doctorands i doctorandes com estudiantat de màster i de treball de fi de grau, que han compartit espai amb el professorat investigador per a exposar i debatre les seues recerques.
Amb l’objectiu de promoure el diàleg interdisciplinari i fomentar sinergies entre els grups de recerca del centre, la convocatòria d’enguany ha reunit una gran diversitat de treballs en format de comunicacions orals i pòsters, agrupats en àrees temàtiques com educació, filosofia, comunicació, història, filologia anglesa o estudis humanístics.
La sessió d’obertura ha comptat amb la intervenció del degà de la Facultat, Francisco Javier Vellón, i del director de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana, Lluís Martínez León; seguida de la conferència inaugural de Patrici Calvo. Tot seguit, han tingut lloc dues intervencions pràctiques: «Manual de supervivència per a la divulgació científica», a càrrec de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana, i «Publicació peer review en accés obert», presentada per Paloma Garrido, directora de la Biblioteca de l’UJI.
Les sessions de la vesprada han acollit més de cinquanta presentacions distribuïdes en taules paral·leles, que han permès conèixer de prop les investigacions emergents del centre. Els treballs han abordat qüestions com l’ús de la intel·ligència artificial en entorns escolars, la salut mental juvenil, la inclusió educativa, la comunicació política digital o la representació de la memòria històrica al cinema. També s’han presentat estudis sobre pràctiques educatives innovadores, conflictes identitaris, problemàtiques territorials o la difusió cultural a través de les xarxes socials, des d’una mirada crítica, compromesa i transversal.
Amb la commemoració del seu trentè aniversari, les Jornades de Foment de la Investigació i de la Transferència han refermat la seua funció com a motor de dinamització investigadora i com a instrument de visibilització del potencial transformador de la recerca en ciències humanes i socials a l’UJI.