
El Departament d’Empresa i Treball destinarà 35 milions d’euros a una línia d’ajuts pròpia per a empreses que inverteixin al territori del Fons de Transició Nuclear. Aquestes subvencions es dirigeixen a projectes de noves inversions; de generació de llocs de treball; de digitalització i transició ecològica; de creixement; d’emprenedoria d’alt valor afegit, i cooperatius entre companyies. Així ho ha anunciat avui el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, durant una visita institucional a les Terres de l’Ebre on ha estat acompanyat pel secretari d’Empresa i Competitivitat, Jaume Baró, i de la secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo.
En una compareixença per informar sobre el balanç i les noves línies d’actuació del Fons de Transició Nuclear, el conseller Sàmper també ha anunciat la implantació de sis empreses al territori mitjançant la partida dedicada a actuacions relacionades amb la innovació, la transformació digital i la transició energètica. Es tracta d’AonChip, SomosDron, Park4DIS Biomedical Logistics, DarkLight Studio i Sominternet que, en una primera fase, s’instal·laran al CoEbreLab.
El conseller Sàmper ha assegurat que “l’objectiu del Govern amb els Fons de Transició Nuclear és ser molt pròxims a les necessitats i realitats dels municipis afectats pel tancament de les centrals nuclears, facilitar la previsió per afavorir les inversions de les empreses i dels ens locals i comarcals, i destinar una part importat de la recaptació per accelerar i implementar infraestructures”.
Nova línia de 35 milions euros anuals per a les empreses
Pel que fa a la nova línia d’ajuts de suport a projectes empresarials en la zona de transició nuclear, que està previst que s’obri abans de l’estiu, subvencionarà sis tipus d’activitats:
- Noves inversions en actius.
- L’elaboració de plans de creixement empresarial.
- La creació de nova ocupació.
- Emprenedoria nous negocis de valor afegit (tecnològics).
- La cooperacióentre empreses.
- Implantar projectes tecnològics per digitalitzar o millorar en termes de sostenibilitat.
Aquesta nova línia d’ajuts ha estat dissenyada per la Xarxa Impuls, formada pels agents econòmics i socials de l’Òrgan de Govern, els municipis d’Ascó i de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, amb la coordinació d’ACCIÓ del Departament d’Empresa i Treball.
Transformació digital a la zona
En el marc del Fons de Transició Nuclear, el Departament d’Empresa i Treball, a través de la Secretaria de Polítiques Digitals, també aposta per la digitalització amb l’objectiu de promoure la diversificació econòmica, la retenció i atracció de talent, i la millora de la competitivitat de les empreses locals.
Les actuacions realitzades fins ara han facilitat la implantació al territori de sis empreses que, en una primera fase, s’establiran al hub d’innovació digital CoEbreLab (El Molló). Es tracta de les empreses AonChip, SomosDron, Park4DI, Biomedical Logistics, DarkLight Studio i Sominternet.
AonChip: Dedicada al disseny, fabricació i comercialització de solucions tecnològiques IoT, a través del Fons de Transició Nuclear impulsa un projecte de sensorització de les finques de l’Escola Agrària de Gandesa-Terra Alta per millorar la gestió dels cultius de vi, oli i arròs, a l’hora que es capacita i forma als alumnes de l’escola.
SomosDron: Servei integral de desenvolupament i capacitació en el pilotatge de drons i pilotatge aeronàutic. El projecte que implantaran és un servei intercomarcal transversal de drons per a donar resposta a necessitats locals. Inicialment es crearà un lloc de treball.
Park4DIS: És una plataforma per a la gestió i l’accés a la ubicació de les places reservades o altres estacionaments permesos i les ordenances municipals de forma unificada, resumida i accessible. A través del Fons, desenvolupa un servei de gestió de places d’aparcament reservades per a persones amb mobilitat reduïda en zona urbana, mitjançant la implementació de sistemes IoT.
Biomedical Logistics: Especialista en solucions logístiques per garantir l’estabilitat de les propietats biològiques i complir les normatives vigents i la bioseguretat, que impulsa un servei de transport amb drons entre l’hospital de Móra d’Ebre i l’Hospital de Tortosa (amb col·laboració de CATSALUT i deTICSALUT). Es tracta d’una nova línia de negoci innovadora i pionera a Catalunya de servei fix de transport amb drons de mostres i medicaments mèdics.
DarkLight Studio: Realitza projectes audiovisuals diferenciats i impulsa un projecte per a empreses/administracions públiques que volen el millor de tecnologia, disseny i art digital.
Sominternet: És una associació d’usuaris d’internet de les Terres de l’Ebre sense ànim de lucre i amb activitat econòmica per promoure la construcció d’una xarxa de telecomunicacions que qualsevol soci és lliure d’utilitzar. El projecte consisteix en una nova línia de negoci especialitzada en una xarxa IoT d’àmbit municipal en diferents ajuntaments, perquè puguin gestionar projectes de connectivitat per a la creació de xarxes de sensors: gestió de l’aigua, informació de mobilitat, temperatura, moviments de visitants, entre d’altres.
Així mateix, el Departament ha desenvolupat actuacions relacionades amb l’estratègia New Space i la transició energètica, com ara una Plataforma de dades satel·litals o un projecte per a la detecció de construccions il·legals a partir d’imatges satel·litals de molt alta resolució, aplicant intel·ligència artificial. En l’àmbit de la transició energètica, destacar el Visor potencial fotovoltaic, un model digital per identificar i determinar el potencial solar fotovoltaic i tèrmic dels edificis a 6 municipis (Ascó, Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant, Flix, Montbrió del Camp, el Perelló i Ulldemolins).
Un total de 679 llocs de treball creats amb el Fons durant el període 2023-2024
Durant el període 2023-2024 s’han executat més de 118 milions d’euros a través del Fons de Transició Nuclear. Aquests recursos, distribuïts en diferents ajuts i convocatòries, han beneficiat a 378 empreses, han permès crear 679 llocs de treball i han generat una inversió privada de 118 milions d’euros en el territori. També amb aquests recursos s’executaran 477 noves actuacions per acompanyar la transició energètica de la zona.
El Fons de Transició Nuclear té per objectiu impulsar i diversificar l’economia de les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears a Catalunya. Les dues centrals nuclears d’Ascó i la de Vandellòs van entrar en funcionament el 1984, 1986 i 1988 respectivament i amb una previsió de tancament per part del Consejo de Seguridad Nuclear de fins al 2030 i 2031, que superant la previsió dels 40 anys de funcionament amb què van ser dissenyats els reactors.
Es calcula que la clausura d’ambdues instal·lacions comportarà la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de treball directes, tot incidint directament en el teixit productiu dels municipis 96 municipis del Priorat, el Baix Camp, el Montsià, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, les Garrigues i el Segrià.