Dijous, 20 de febrer de 2025. L’educadora, filòsofa, escriptora i religiosa Victòria Molins ha mort cristianament a Barcelona als 88 anys. Molins, coneguda per la seva visió transformadora de l’acció social, va ser investida doctora honoris causa per la Universitat Ramon Llull (URL) el 6 de febrer de 2015, a proposta de la Facultat d’Educació Social i Treball Social (FESTS) Pere Tarrés-URL.
En el decurs de la seva intervenció en l’acte d’investidura, Molins va explicar què la va moure a dedicar-se en cos i ànima als més desfavorits de la societat i com hi va trobar el seu camí i la seva gran felicitat: “Durant molts anys el meu servei va ser l’ensenyament i l’educació, i vaig ser molt feliç entre els joves a qui educava i ensenyava Literatura i Filosofia amb tot el que aquestes assignatures donen de si per formar els caps i els cors dels alumnes”.
Els membres de la comunitat universitària de la URL comparteixen el dolor amb la seva família i amb la Companyia de Santa Teresa de Jesús per tan trista pèrdua. Molins sempre serà recordada per la seva trajectòria professional i personal en l’àmbit de l’educació i la religió.
VICTÒRIA MOLINS I GOMILA
Va néixer a Barcelona l’any 1936. Educada al Col·legi de les Teresianes, als 19 anys va entrar a la Companyia de Santa Teresa de Jesús. Acabat el Noviciat, va cursar Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona. Durant anys es va dedicar a l’ensenyament en diferents escoles de la seva congregació, a València, Madrid i Barcelona. L’any 1982 va ser nomenada directora d’Ediciones STJ, a Barcelona. Crítica de llibres i de pel·lícules, ha escrit més de 60 llibres, la major part d’ells sobre temes de pobresa i marginació. Des de 1985, i fruit dels seus viatges a Llatinoamèrica i Àfrica, va sentir una crida especial a viure al costat i del costat dels més pobres i marginats. Des d’aleshores va compaginar el treball editorial amb el lliurament als marginats al barri del Raval de Barcelona (on va residir des de 1995), tasca a què es va dedicar plenament des que es va jubilar. Coneguda pels mitjans de comunicació a través de la pel·lícula «Camino», basada en el seu llibre «Alexia, historia de amor y dolor de una adolescente» (1987). L’editorial Proteus i la revista Valors li van concedir el Premi Proteus 2011 per la seva dedicació a les persones més desfavorides. L’any 2016 va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi i el 2019 va rebre el premi Emmanuel Mounier. Finalment, per donar continuïtat al seu llegat i en reconeixement de la seva trajectòria es va crear la Fundació Viqui Molins el 2023 que ofereix assistència i suport a les persones sense llar, joves en risc, dones vulnerables i emigrants.