Montserrat Rigall rep el premi Parèntesi MEDia GEN-AI Awards 2024 com a Millor Divulgadora Catalana

La professora de la Facultat de Ciències de la Comunicació i cap de programes de Ràdio 4 (RNE) ha estat reconeguda pel seu rigor i la seva visió sobre els reptes i oportunitats que la intel·ligència artificial (IA) ofereix al món del periodisme

Parèntesi MEDia, portal especialitzat en IA del Grup Lavinia, va celebrar la primera edició dels seus premis GEN-AI Awards el 24 d’abril passat a Barcelona, en què la professora de UIC Barcelona Montserrat Rigall va rebre el premi en la categoria de Millor Divulgadora Catalana.

Segons el jurat format per membres de la comunitat de subscriptors i lectors de Parèntesi MEDia, “la seva contribució ha estat essencial per obrir un debat necessari sobre la transformació de l’ofici periodístic”. En declaracions recents al mitjà regional Empordà, la professional ha explicat que “el periodisme del futur haurà de ser més humà que mai”. “El que ens diferencia de qualsevol algoritme és la nostra capacitat d’entendre el context, aportar empatia i assumir responsabilitats ètiques en la informació que difonem”, ha afegit.

Els Premis Parèntesi MEDia han reconegut projectes i professionals que aposten per tecnologies més humanes, sostenibles i inclusives. En la categoria de Millor Divulgadora Catalana també s’ha reconegut la tasca de les comunicadores Xantal Llavina, Mariola Dinarès i Àurea Rodríguez. Els premis han girat entorn d’una taula rodona sobre divulgació i IA, amb la participació d’un centenar de professionals dels àmbits del cinema, la informàtica, la salut i la comunicació.

Montserrat Rigall, en una entrevista a UIC Barcelona, va compartir recentment dos grans projectes en què està involucrada. D’una banda, participa com a experta en la iniciativa europea Vera.ai, que lluita contra la desinformació, i de l’altra, és membre d’IVERES, un projecte liderat per RTVE, l’objectiu del qual és crear eines d’intel·ligència artificial que donin suport als periodistes.

En el seu missatge final, va animar tothom a “pensar, dubtar i innovar sense perdre mai l’essència humana”.