





La proposta de l’artista alemany, que es podrà visitar en diferents localitzacions de tots dos espais fins al 7 de setembre, reuneix diverses instal·lacions pictòriques que generen un diàleg entre arquitectura, pintura i percepció
Palma, 28 d’abril de 2025. El Casal Solleric i es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma han acollit aquest dilluns la presentació de l’exposició que l’artista alemany Markus Linnenbrink inaugurarà demà sota el títol ‘Whatwethink as Insignificant Provides the Purest Air Webreathe’ (‘El que pensem que és insignificant proporciona l’aire més pur que respirem’).
La mostra, que recull diverses instal·lacions pictòriques ‘site-specific’ que ocupen espais no estrictament expositius, generant un diàleg entre l’arquitectura, la pintura i la percepció, es podrà visitar fins al 7 de setembre, en diverses localitzacions del Casal Solleric i es Baluard.
A la roda de premsa de presentació, que s’ha desenvolupat a les dependències del Solleric, han assistit el director de es Baluard, David Barro; els comissaris de la mostra, Jackie Herbst i Fernando Gómez de la Cuesta, i el mateix Markus Linnenbrink, un creador nascut a Dortmund el 1961 i amb una àmplia trajectòria internacional que l’ha conduit a exposar les seves obres a Nova York, Filadèlfia, Berlín, Madrid, Istanbul o Pequín, entre d’altres grans ciutats.
Aquesta és la primera coproducció expositiva que comparteixen es Baluard i Casal Solleric, a través de la qual Linnenbrink convida el públic a revisar la manera en què es situa davant una obra, completant un recorregut sensorial que posa en relleu l’interès de l’autor per l’esdevenir i la transitorietat.
En el cas de es Baluard, l’artista ha intervingut les parets d’un dels extrems del passadís central, des del terra fins al sostre, i l’ascensor, en el costat oposat.
Es tracta d’una proposta de gran format que guia l’espectador cap a noves maneres d’experimentar, de comprendre l’espai, i d’entendre la pintura d’una forma expandida.
Pel que fa al Casal Solleric, Linnenbrink ofereix una experiència immersiva que aconsegueix que l’emblemàtic pati interior de l’edifici es recorri d’una forma completament diferent a com s’havia fet fins ara.
De nou, es tracta d’una gran instal·lació ascendent que eleva la mirada del visitant fins al cel obert per a retornar-la, posteriorment, al nivell de terra, generant nous punts de vista i noves línies de fuga que canvien a cada moment.
De fet, l’obra de Linnenbrink s’inspira en l’exploració continua de l’espai com a experiència i troba en la pintura el mitjà idoni per transcendir els límits físics de l’entorn.
El títol de l’exposició, derivat de la cançó ‘The Secret Life of Plants’ (‘La vida secreta de les plantes’), d’Stevie Wonder, reforça plenament les idees clau de l’autor, que concep el buit no com una mancança, sinó com una presència fonamental.
Al marge dels projectes que Markus Linnenbrink ha encapçalat en algunes de les ciutats més importants del món, l’artista alemany té l’honor de comptar amb obres seves a col·leccions públiques i privades d’inqüestionable prestigi, com ara el Museu d’Art Modern de San Francisco; el Museu d’Art de San José (també a Califòrnia), el Hammer Museu at UCLA, a Los Àngeles; el Ministeri de Cultura dels Països Baixos, amb seu a la Haia; el Senat alemany, situat a Berlín; o l’Escola de Negocis de Harvard, a Cambridge (Massachusetts).