La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, ha comparegut per primera vegada davant del Ple de les Corts des del seu nomenament, en què ha subratllat la importància de les accions realitzades per a afrontar els efectes de la riuada i el seu compromís amb el desenrotllament econòmic de la Comunitat Valenciana.
En la seua intervenció, Cano ha recordat que els indicadors econòmics previs a la catàstrofe validaven les polítiques de la Generalitat. No obstant això, ha reconegut que la DANA ha canviat completament l’escenari: “Em presente davant d’esta cambra amb el compromís de respondre a les inquietuds i de compartir les mesures que hem dut a terme i que implementarem per a protegir i enfortir el teixit econòmic de la nostra Comunitat Valenciana”, ha assenyalat.
La consellera ha detallat com s’han mobilitzat recursos clau per a donar suport a la recuperació, que inclouen la restauració del subministrament elèctric i de gas, la coordinació de donacions empresarials en 24 punts logístics i la neteja d’accessos a les àrees industrials afectades. També ha destacat el suport oferit a artesans amb espais temporals per a continuar la seua activitat i la creació de la pàgina web danysdanagva.es per a centralitzar informació sobre ajudes.
Una de les mesures més rellevants ha sigut l’aprovació d’un paquet d’ajudes directes de 100 milions d’euros, dividit entre 2024 i 2025, destinades a les empreses afectades. “Este és un pas significatiu per a reactivar la nostra economia i protegir el teixit empresarial”, ha afirmat.
Seguidament, la consellera ha exposat com el seu departament ha posat les instal·lacions i els equipaments dependents de la seua Conselleria per a ajudar les diverses organitzacions de voluntaris i les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.
“A més, des de l’àrea d’Energia, vam prioritzar la restauració del subministrament bàsic elèctric i de gas, tant a empreses com a vivendes. I des de l’àrea d’Indústria, ens hem centrat tant a mediar amb la solidaritat empresarial com en la recuperació del teixit productiu. Per a fer-ho, vam coordinar les donacions, que van ocupar 60.000 metres quadrats aproximadament, en 24 punts logístics de cessions d’espai industrial”, ha aclarit.
Altres exemples mencionats de la participació de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme han sigut els relacionats amb el servici de neteja de vials i accessos de les àrees industrials afectades per la riuada per a ajudar les empreses i pimes afectades. També amb la mobilitat laboral mitjançant el contracte del servici de transport.
De la mateixa manera, s’ha treballat en la reactivació del servici en les ITV en temps rècord, ja que actualment totes es troben a ple rendiment.
Línies estratègiques en Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Juntament amb les mesures extraordinàries que s’implementaran per a pal·liar els efectes de la catàstrofe, “continuarem treballant per a impulsar polítiques estratègiques que enfortisquen estos sectors i garantisquen el seu creixement sostingut”, ha matisat la consellera.
Seguidament, la titular de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha anat fent un repàs de les actuacions del seu departament, àrea per àrea. Així, per exemple, en matèria d’Innovació ha afirmat: “continuarem impulsant la realització de projectes amb els parcs científics de la Comunitat Valenciana per a possibilitar la transferència de coneixement i tecnologia entre Universitat-Empresa i donar suport a l’emprenedoria innovadora”.
A més, “continuarem amb el suport de sectors emergents que són clau per a la nostra Comunitat Valenciana, entre els quals volguera destacar dos: el sector aeroespacial i la indústria audiovisual. En este últim àmbit, vull destacar el paper crucial que tenen els estudis Ciutat de la Llum i la nostra Film Commission. Esta última entitat donarà suport tècnic a les productores que trien el nostre territori com a lloc de producció, i servirà, al seu torn, de suport tant per a les altres film offices com per a les empreses de producció”.
“En l’àmbit internacional, voldria destacar que la Comunitat Valenciana ha sigut distingida per la Comissió Europea amb el segell de Vall Regional d’Innovació. És un reconeixement que no només ens posiciona com un referent a Europa, sinó que també obri noves oportunitats de finançament i col·laboració internacional. A més, es complementa amb la creació de l’Aliança Mediterrània Sud, una plataforma per a fomentar el diàleg, els estudis i les missions conjuntes entre els països del sud del Mediterrani”, ha continuat explicant la consellera.
Marián Cano ha avançat que “s’està treballat en el Pla de suport a l’emprenedoria 2024-2027”, amb la participació dels principals agents de l’ecosistema emprenedor valencià a través, entre altres mitjans, del Consell Valencià de l’Emprenedor, que, “concebut com a òrgan consultiu per a guiar i coordinar les polítiques en esta matèria, havia caigut pràcticament en desús amb l’anterior Consell”.
Una altra crítica relacionada amb la gestió del Govern del Botànic ha sigut canviar els requisits de les ajudes. “Davall la gestió de l’anterior Consell, només es beneficiaven 21 entitats, mentres que cap pime o autònom rebia suport directe. Les ajudes a l’emprenedoria estaven reservades a uns pocs, triats de manera discrecional. Nosaltres hem eliminat les línies nominatives, les hem substituït per un sistema de concurrència competitiva i hem garantit que les ajudes arriben als qui realment les necessiten i mereixen”. Este canvi ha rebut suport amb una dotació de 4 milions d’euros, distribuïts en dos convocatòries.
Un futur industrial sòlid i competitiu
D’altra banda, ha assenyalat la consellera Cano, “algunes de les mesures en l’àrea d’indústria, reafirmen el nostre compromís amb un futur industrial sòlid i competitiu. Encara que la indústria representa el 14,8 % del PIB de la Comunitat Valenciana, el nostre objectiu és elevar esta xifra al 20 %. Per a fer-ho, s’ha dissenyat una estratègia de reindustrialització 2024-2028, que comptarà amb un pressupost de 2.000 milions d’euros en els pròxims quatre anys. Es tracta d’una estratègia consensuada a través de 22 meses sectorials i aprovada per l’Observatori de la Indústria”.
D’altra banda, “la nostra regió es posiciona com a líder en sectors estratègics. Com a regió fundadora de l’Aliança Europea de Semiconductors, continuarem sol·licitant al Govern d’Espanya l’activació del PERTE de semiconductors que ens permetrà optar a 12.000 milions d’euros, així com la convocatòria de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat. Recordem que la Comunitat Valenciana concentra el 50 % de tots els recursos humans en microelectrònica i el 60 % dels de fotònica integrada d’Espanya i comptem amb la presència de 7 multinacionals especialitzades”.
La consellera, en la seua intervenció, ha anat, a més, apuntant algunes reformes normatives en les quals està treballant el seu departament, com ara la creació de l’Aliança per l’Hidrogen Verd, la revisió del Pla eòlic, el Pla director de biomassa en 2025, el Pla de promoció exterior, l’Oficina Valenciana d’Inversions, el decret d’actualització de les funcions de les AFIC i de la Llei de comerç.
També ha mencionat el desenrotllament del projecte ‘Espais Artesans’; el Pla de comerç segur al consumidor (Comseguro); la construcció de noves estacions a Chiva, Segorbe i Torrent, ampliant la xarxa d’ITV en zones clau per a respondre a la demanda creixent, o el Decret llei de regulació de les vivendes d’ús turístic.
Marián Cano ha finalitzat la seua intervenció dient: “La nostra labor requerix el compromís ferm de posar la Comunitat Valenciana en el lloc que mereix: com a referent en innovació, indústria, comerç i turisme. Per a aconseguir-ho, necessitem la col·laboració de totes les forces polítiques, les institucions, els agents socials i, especialment, de la nostra ciutadania”.