Les xarxes de comunicacions òptiques estan experimentant una transformació significativa a causa de la creixent demanda de connectivitat i la necessitat d’obtenir dades en temps real. En els últims anys, els avanços en aquest camp han posat de manifest l’enorme potencial d’integrar comunicacions òptiques d’alta velocitat amb tècniques de sensing distribuït. Aquest últim terme engloba un conjunt de mètodes que converteixen una fibra òptica en un sensor capaç de detectar i localitzar pertorbacions (com ara canvis de temperatura i pressió, vibracions, deformacions, etc.) al llarg de desenes de quilòmetres.
El projecte europeu ECSTATIC «Enginyeria d’arquitectures combinades de sensors i telecomunicacions per a la caracterització tectònica i d’infraestructures», en el qual participa la Universitat Jaume I de Castelló, estudia la transformació de les xarxes de telecomunicacions en sistemes globals de sensing amb aplicacions en monitoratge ambiental, incloent-hi el seguiment de terratrèmols i tsunamis, la supervisió d’infraestructures i la detecció d’anomalies en la xarxa. Aconseguir aquest objectiu exigeix revisar les tècniques de comunicació actuals i les propietats dels senyals transmesos, així com els dissenys i arquitectures dels sistemes òptics existents.
Per a aprofitar aquesta oportunitat, ECSTATIC desenvoluparà tecnologies innovadores basades en mètodes òptics com la interferometria i la polarització aplicades al sensing òptic, millorant l’abast, la sensibilitat i la capacitat de localització actuals. Per a això, el projecte oferirà una àmplia gamma de solucions adaptables a diferents casos d’ús, garantint al mateix temps la coexistència del senyal de detecció amb el trànsit de dades en temps real.
Les tecnologies proposades es combinaran amb el processament digital de senyals (DSP) i l’aprenentatge automàtic (machine learning) per a optimitzar el seu rendiment. En concloure el projecte, s’haurà obtingut un coneixement profund sobre les capacitats, el cost i la compatibilitat dels sistemes desenvolupats amb la infraestructura de telecomunicacions, la qual cosa permetrà començar l’estandardització del sensing per fibra òptica en entorns de xarxes operatives.
L’equip de la universitat pública de Castelló està integrat per Vicente Durán Bosch, investigador del Grup de Recerca d’Òptica (GROC) i de l’Institut Universitari de Noves Tecnologies de la Imatge (INIT) i Jordi Navarro Alventosa, investigador en formació del Grup de Recerca d’Òptica, que contribuiran a la caracterització i implementació de les fonts de llum (pintes de freqüència) emprades pels sensors distribuïts.
El consorci, coordinat per la Universitat d’Aston (Regne Unit) està integrat per les universitats italianes de Pàdua i L’Aquila, les universitats espanyoles Jaume I de Castelló i Alcalá de Henares (Madrid), la Universitat d’Àtica Occidental (Grècia) i Chalmers University of Technology (Suècia); les empreses Coriant R&D GMBH (Alemanya), Organismos Tilepikoinonion Tis Ellados OTE AE de Grècia, Telecom Italia Sparkle SPA (Itàlia), Netword Rail Infrastructure Limited i Modus Research and Innovation Limited del Regne Unit i Enlightra Sarl (Suïssa) com a associada, i l’Observatori Nacional d’Atenes (Grècia).
La proposta d’ECSTATIC (101189595) s’emmarca en la convocatòria HORIZON-CL4-2024-DIGITAL-EMERGING-01 finançada pel Programa Horizon Europe de la Unió Europea, dins de les Accions d’investigació i innovació HORIZONTE sobre tecnologies digitals i emergents per a la competitivitat i l’adaptació al Pacte Verd.