La co-coordinadora del grup d’investigació GRAPE – Grup d’Investigació sobre Anglès Professional i Acadèmic, Noelia Ruiz Madrid, ha obtingut una de les ajudes de l’Agència Estatal d’Investigació, segons la resolució provisional, de la convocatòria «Xarxes d’investigació» del Programa Estatal de Transferència i Col·laboració del Pla Estatal d’Investigació Científica, Tècnica i d’Innovació per al període 2024-2027.
El projecte «Internacionalització i multilingüisme: estratègies d’integració de continguts i llengües en l’educació superior» (IMICLES), en el qual es crearà una xarxa d’onze universitats espanyoles, té com a objectiu l’elaboració d’un document marc que inclourà recomanacions i propostes per a aconseguir una estratègia coherent i comuna sobre polítiques i pràctiques lingüístiques, de formació en llengües i de llengües (principalment en anglès i d’anglès) i d’internacionalització.
La creació d’aquesta xarxa temàtica sobre internacionalització i multilingüisme conjuminarà esforços i ampliarà les iniciatives per a oferir una panoràmica integrada de política lingüística i internacionalització basada en dades empíriques de l’educació superior i, al mateix temps, facilitarà noves línies de treball entorn de l’aprenentatge integrat de llengües i continguts en programes universitaris.
Per a dur a terme el projecte, les universitats realitzaran una anàlisi comparativa de les polítiques lingüístiques i d’internacionalització en les universitats per a identificar les millors pràctiques i també les àrees de millora. Posteriorment, es farà un diagnòstic dels plans de formació docent per a l’ensenyament en altres llengües, especialment en anglès, que n’identificarà les fortaleses i les debilitats.
El propòsit final és proposar programes col·laboratius que complementen i enriqueixen els continguts oferts per cada universitat amb la finalitat de propiciar noves pedagogies per a l’ensenyament de llengües d’especialitat i assignatures impartides en llengües estrangeres, sustentades en un model educatiu basat en el respecte a la diversitat cultural. El projecte té una durada de dos anys i els productes obtinguts per la xarxa es publicaran en obert.
La xarxa està integrada per les universitats Jaume I de Castelló, Complutense de Madrid, Saragossa, Còrdova, Màlaga, Politècnica de València, País Basc, Lleida, Internacional de Catalunya i Pompeu Fabra. La dotzena d’experts i expertes que en formaran part han col·laborat, amb anterioritat, en investigació i disseny de formació en el marc del grup ICLHE Spain dins de l’associació internacional ICLHE (Integrating Content and Language in Higher Education).
L’objecte de la convocatòria «Xarxes d’investigació» és incentivar la creació de xarxes que afavorisquen la complementarietat de capacitats i l’optimització dels recursos d’investigació. Aquest projecte subvencionat s’emmarca dins de la modalitat de xarxes temàtiques de la convocatòria que busca, entre altres coses, augmentar l’impacte dels resultats d’investigació dels projectes realitzats individualment per cada grup en convocatòries finançades pel Pla Estatal d’R+D+I.
Aquest projecte (RED2024-154338-T) està finançat pel MICIU/AEI amb la referència 10.13039/501100011033.