L’UJI acull l’assemblea de tardor de la Conferència de Degans i Deganes de Psicologia de les universitats espanyoles La jornada ha abordat aspectes rellevants en l’àmbit de l’ensenyament de la Psicologia

La Facultat de Ciències de la Salut ha acollit l’assemblea de tardor de la Conferència de Degans i Deganes de Psicologia de les universitats espanyoles, en la qual s’han donat cita presencialment i virtualment 69 coordinadors i coordinadores de Grau en Psicologia de diverses universitats espanyoles per a abordar i discutir qüestions rellevants respecte a l’ensenyament d’aquest àmbit de coneixement. Aquesta és la segona vegada que l’UJI acull aquest esdeveniment en els seus 35 anys d’història.

L’assemblea ha estat inaugurada per la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón; acompanyada pel degà de la Facultat de Ciències de la Salut, Eladio Collado; el president de la Conferència de Degans i Deganes de Psicologia de les Universitats Espanyoles, Antonio Ferrer Manchón; la vicedegana tercera del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana, M. del Carmen Molés Gimeno, i el vicedegà de Psicologia de l’UJI, Manuel Ignacio Ibáñez.

La rectora de l’UJI ha assenyalat que «aquesta conferència no és sols un espai per a l’intercanvi d’idees i bones pràctiques, sinó una oportunitat única per a traçar junts el futur de la formació en psicologia a l’altura de les expectatives i necessitats actuals». En aquesta línia, Eva Alcón ha afegit que l’ensenyament de la psicologia ha d’anar més enllà de transmetre coneixements tècnics i teòrics: «Tenim la responsabilitat de formar professionals capaços d’analitzar, comprendre i actuar en escenaris d’incertesa i canvis, i la psicologia té molt a aportar en aquest context, ja siga en salut mental, educació, l’àmbit laboral o en la intervenció social», ha apuntat.

La jornada ha continuat amb Héctor Marín Manrique, catedràtic de Psicologia Evolutiva i de l’Educació de la Universitat de Saragossa i exalumne de l’UJI, qui ha abordat els principals aspectes al voltant de la intel·ligència artificial en la conferència titulada «Artificial, sí. Intel·ligent? Veritats i mites entorn de la IA».

D’altra banda, Eduardo Fonseca-Pedrero, catedràtic de Psicologia de la Universitat de La Rioja, ha presentat el projecte d’investigació «Psicologia basada en l’evidència en contextos educatius (PSICE)». Aquest programa, impulsat pel Consell General de la Psicologia d’Espanya i desenvolupat en l’àmbit nacional, té com a propòsit principal millorar les estratègies de detecció i prevenció de problemes emocionals en els entorns educatius. A més, cerca optimitzar l’ajust emocional, social i escolar, així com els processos d’aprenentatge de l’alumnat, a través d’eines d’avaluació i terapèutiques validades empíricament.