El relat comunicatiu que envolta la maternitat no és imparcial. La manera com els mitjans, les pel·lícules, la literatura o fins i tot els llibres de text representen el procés de donar a llum i les dones que el travessen contribueix a cimentar imaginaris que influeixen directament en el tracte que reben. Amb aquesta premissa, la taula redona «La comunicació que ens envolta: com es presenta el part i la dona en el dia a dia?» ha sigut un dels eixos principals d’aquesta IV edició del Congrés Internacional sobre Violència Obstètrica, celebrat avui a la Universitat Jaume I de Castelló.
La sessió reunit professionals de l’àmbit de la comunicació i la salut: Paloma López Villafranca (Universitat de Màlaga), Helena Eyimi (matrona i educadora) i Ana Requena (redactora de gènere a eldiario.es). Des de les seues diferents mirades, han analitzat com els discursos mediàtics condicionen la percepció del part, destacant la manca de transparència informativa, els estereotips persistents i l’escassa presència de les veus de les dones. També s’ha subratllat el paper de l’audiovisual en la construcció d’imaginaris que presenten el part com un episodi de risc o de marginalitat, així com la necessitat de visibilitzar altres narratives més diverses, crítiques i centrades en les mateixes protagonistes.
La jornada ha sigut organitzada pel Grup d’Investigació en Infermeria (GIENF) en col·laboració amb l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano, l’Observatori de Violència Obstètrica i l’associació El Parto es Nuestro, i ha comptat amb el finançament del Ministeri d’Igualtat – Institut de la Dona. Sota el lema “De l’imaginari a la realitat”, aquesta quarta edició ha posat l’accent en el poder de l’audiovisual per a reforçar o transformar la mirada sobre la maternitat. El programa ha inclòs ponències de referents com Celia de Molina, Ramon Escuriet o Nahia Alkorta, a més de comunicacions científiques i dinàmiques participatives.
Aquesta iniciativa aprofundeix en la reflexió crítica sobre com es comunica la salut, el part i la maternitat, i en la visibilització de la violència obstètrica des d’una perspectiva acadèmica i transformadora. Tal com va expressar la periodista Ana Requena durant la taula redona: «Tinga nom o no, l’important és que aquestes perspectives de gènere comencen a formar part del debat públic. Això ja és un gran avanç.».