El professor del grau en Publicitat i Relacions Públiques de UIC Barcelona Luiggi Sarrias reflexiona sobre els mercats publicitaris i la importància de la vocació dels estudiants en el Dia Internacional de la Publicitat, que se celebra el 25 de gener, dia de Sant Pau Apòstol
Luiggi Sarrias fa vint anys que es dedica al món de la docència i és un dels professors més veterans de la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona. La seva trajectòria professional li ha permès observar un canvi en els estudiants i la seva visió sobre la publicitat. “La capacitat d’atenció dels estudiants ha disminuït, i els costa consumir contingut que duri més d’un minut”, explica Sarrias. Per aquest motiu, l’any 2022 Luiggi Sarrias va llançar la novel·la La historia de Trece, un passeig per la vida a través de la publicitat en un llibre acompanyat de codis QR que ajuden a narrar la seva història.
“El meu objectiu era que els meus alumnes llegissin”, explica Sarrias. Ara, i atesa la rapidesa amb què evoluciona la tecnologia, el món de la publicitat s’enfronta a un nou repte: la intel·ligència artificial. “La IA cobrirà algunes coses que fem els publicitaris, però no substituirà la creativitat”, aclareix amb contundència el professor. “Per exemple, hem fet servir una eina d’IA per crear titulars, i de 200 propostes només se’n salvaven quatre”, explica. “En canvi, en una classe, aprovo potser vint-i-cinc idees dels estudiants”, afegeix. Segons el docent, tasques com la planificació de mitjans, l’atenció al client o les estratègies de màrqueting es nodreixen d’una creativitat que no pot oferir la IA.
“A UIC Barcelona, posem l’alumne al centre i intentem potenciar la seva creativitat”, explica Luiggi Sarrias. En un món tan competitiu com el de la publicitat i les marques, Sarrias intenta preparar els estudiants per a les seves futures entrevistes de feina, en què els anima a “tenir molta empenta”. “Han d’oferir un plus, hi ha molts graduats al mercat”, apunta. Per aquest motiu, des del seu departament els donen suport per emprendre projectes com pòdcasts, escriure literatura o fer un ús professional de les seves xarxes socials per aconseguir un element diferenciador en els seus currículums.
Segons el professor, l’estudiant ha d’estar constantment al dia del que passa en el terreny publicitari, però també al mercat. “Han de saber quin és el trend a TikTok, quin programa funciona en prime time, quina roba es porta o familiaritzar-se amb conceptes com la silver economy”, explica. És per aquest motiu que, per a Luiggi Sarrias, estudiar Publicitat i Relacions Públiques ha de ser vocacional, ja que comporta una càrrega d’atenció al que passa al nostre voltant “bestial”.
Quin és, doncs, el gran repte de l’ensenyament de la publicitat a la universitat? Luiggi Sarrias és clar en la seva resposta: que els alumnes es creguin la importància que té en la societat. Projectes com Nude Project, una marca de roba, o VICIO, una cadena d’hamburgueses neixen de l’emprenedoria juvenil i d’un ús estratègic de les xarxes socials. “Tenim un exalumne que acaba de muntar la seva pròpia pastisseria a la plaça del Diamant, al barri de Gràcia de Barcelona, i ha fet una feina excel·lent a les xarxes socials”, explica Luiggi Sarrias.
El docent, però, també fa una crida a la cautela. “La mitjana de persones que veu un canal de Twitch al món és de 3”, explica. Una altra dada reveladora és que una marca veu un creixement de seguidors d’un 3 % al mes de mitjana; qualsevol cosa superior “ja seria un èxit”. En el Dia Internacional de la Publicitat, Luiggi Sarrias anima els joves a ser creatius, diferenciar-se dels altres i creure en el món canviant de les marques i la publicitat.