Les universitats se sumen al moviment de país ‘Català per a Tothom’

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) s’ha adherit al moviment de país ‘Català per a tothom‘ que impulsen gairebé una quarantena d’entitats de la societat civil, socials i educatives, veïnals, sindicats i organitzacions empresarials per universalitzar-ne l’accés i incrementar-ne l’ús. La presidenta de l’ACUP i rectora de la Pompeu Fabra, Laia de Nadal, ha participat a l’acte de presentació del moviment que ha tingut lloc avui a Barcelona, coincidint amb el Dia Internacional de la Llengua Materna.

‘Català per a tothom: A cada barri. A cada escola. A cada feina’ reclama, entre altres al Govern de la Generalitat que s’obrin un mínim de 30.000 noves places anuals al Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), arribant a un mínim de 150.000 places, amb horaris adaptats a les necessitats dels aprenents;  que s’ofereixin 20.000 places anuals de cursos de català gratuïts per a famílies als centres educatius en horari escolar o extraescolar; i que es creïn 30.000 places anuals a partir de la posada en marxa d’un programa perquè treballadors, empresaris i autònoms puguin aprendre català a la feina, millorant l’oferta de cursos de català als llocs treball.

En paral·lel, les entitats del teixit associatiu s’han compromès a “multiplicar la creació de grups per aprendre català als barris entre veïns i veïnes, especialment on hi ha menys oferta pública, per garantir que tothom que vulgui accedir al català tingui l’oportunitat de fer-ho allà on viu. Al seu torn, les organitzacions de la comunitat educativa han explicitat el seu compromís a crear centenars de grups per aprendre català entre famílies, en col·laboració amb les AFAs i voluntaris docents, monitors de lleure i altres agents educatius. Mentre que els ens econòmics que formen part del diàleg social, han afirmat que posaran en marxa un programa de gran abast de cursos de català professionals als centres de treball des de l’àmbit del diàleg social, consensuant les característiques, els calendaris i els sectors prioritaris d’actuació.

Català per a Tothom ha obert diverses vies perquè tothom pugui participar-hi, com ara una recollida de signatures per reclamar al Govern català més places i més cursos de català. El moviment també ha fet també una crida al teixit associatiu de Catalunya, empreses, comitès, seccions sindicals i centres educatius a adherir-se a través del web peratothom.cat i a crear grups per aprendre o practicar la llengua. Finalment, Català per a Tothom ha animat a tots els ciutadans a fer-se activistes i a fer aportacions econòmiques per finançar la creació de grups d’aprenentatge de català, reivindicant el paper fonamental de nous parlants en la preservació de la llengua.

En aquest sentit, l’Institut de Llengües de la UdL continua amb la campanya «Jo acullo» per conscienciar els diferents col·lectius universitaris perquè mantinguin el català amb les persones nouvingudes.