Les dotze universitats catalanes impulsen conjuntament la cooperació entre la comunitat acadèmica i el sector del desenvolupament global a través del projecte Universitats en Acció per una Cooperació Transformadora (UNIACT!). Una aposta decidida per potenciar el paper de les universitats en la transformació social, posant l’accent en l’educació crítica i la participació activa dels estudiants, el professorat i altres membres de la comunitat universitària.
El projecte UNIACT! el lidera la Universitat de Girona (UdG) i compta amb la col·laboració del Departament de Recerca i Universitats, a través del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) i del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).
Una de les primeres accions del projecte és l’edició d’una col·lecció de cinc pòdcasts, Veus de la Cooperació, que esdevenen un espai de debat i intercanvi d’idees a l’entorn dels aspectes clau de la cooperació universitària al desenvolupament. Protagonitzats per nou ponents -professorat, estudiantat i representants d’oenagés- a partir de les qüestions que planteja la periodista Marta Molina, es difondran a través de les plataformes multimèdia de les universitats i de les xarxes socials a fi d’atraure l’audiència universitària i el conjunt de la ciutadania.
En la primera entrega, Feminismes diversos i cooperació, que s’estrena demà, s’aprofundeix en la manera d’incloure el feminisme en les múltiples capes de la cooperació a partir del testimoni de Ionan Areses, membre de SUDS – Associació Internacional de Solidaritat i Cooperació.
Les properes entregues, de caràcter setmanal, abordaran com es pot fer cooperació des de la docència i recerca universitàries, la cooperació i la generació Z, la dimensió ètica de la cooperació i el paper de la cooperació en l’era digital.
La col·lecció de pòdcasts és una de les set accions previstes en el projecte UNIACT! que es desplegaran entre els anys 2024 i 2025, i que inclou la creació de xarxes amb entitats de cooperació i ONG, el foment de l’Aprenentatge i Servei (ApS), i la promoció de la recerca vinculada a la cooperació al desenvolupament.
Des del portal web del Projecte UNIACT! es pot accedir als pòdcasts i la informació detallada de les iniciatives de cooperació universitària al desenvolupament així com a les notícies relacionades amb el projecte.