Les missions simulades de dones a Mart, presents al Mercat de Tecnologia de la UdL

Les missions simulades a Mart en una estació experimental al desert de Utah (Estats Units) seran presents al Mercat de Tecnologia que tindrà lloc aquest divendres, 9 de maig, a la Universitat de Lleida. Una de les membres de la Hypatia II, Jennifer García Carrizo, relatarà en primera persona la seua experiència. També hi seran presents la meteoròloga de Televisió de Catalunya Gemma Puig, que parlarà de l’emergència climàtica, i el professor emèrit d’Enginyeria Ambiental Xavier Flotats, que abordarà la realitat dels residus orgànics. Un total de 1.300 alumnes de 24 centres educatius participa en la vint-i-dosena edició del Mercat, que té com a eixos centrals la tecnologia ambiental i la sostenibilitat.

García Carrizo, investigadora de la Universitat Rey Juan Carlos, ha participat al projecte Hypatia’s Circular Odyssey: Un viatge a Mart a través de l’economia circular, que planteja un lloc web interactiu amb un tour virtual a la Mars Desert Research Station i amb vídeos sobre pràctiques sostenibles implementades a l’estació durant la missió de científiques espanyoles Hypatia II. «Experiències que serveixen tant com a documentació dels processos actuals com a eina educativa per a la sostenibilitat a la Terra», destaca la doctora en Comunicació.

Un dels objectius de les missions Hypatia és visibilitzar dones científiques contemporànies, de diferents edats i en diferents etapes de la seua carrera professional per inspirar vocacions, especialment entre les nenes i les joves. Precisament la missió acaba de demostrar que la sang menstrual té un potencial prometedor com a fertilitzant per aconseguir aliment de brots verds al planeta roig.

La xerrada de Jennifer García Carrizo és una de les tres previstes al Mercat de Tecnologia de la UdL, que es desenvoluparà al campus de Cappont, entre el Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera, l’Escola Politècnica Superior (EPS) i els edificis Polivalent 1 i Polivalent 2. El programa inclou un total de 23 tallers simultanis, 17 dels quals han penjat el cartell de complet. L’ús de drons en la recerca de persones, entrenar la Intel·ligència Artificial des d’un punt de vista lingüístic, la ciberseguretat o la construcció amb materials de baix impacte ambiental són algunes de les temàtiques.

Hi ha tallers més pràctics en què el jovent pot observar el Sol a través d’un telescopi d’última generació, elaborar eines prehistòriques de pedra i fins i tot encendre foc emprant tècniques d’aquesta època, construir un cotxe solar, interactuar amb entorns 3D amb visors VR de realitat virtual o bellugar un cotxe d’Scalextric amb la ment. També hi ha programat un joc d’Scape box per equips amb l’objectiu de salvar el darrer arbre de la Terra.

L’estudiantat -majoritàriament d’ESO, Batxillerat i Cicles formatius- arriba des de la capital del Segrià, Solsona, Mollerussa, Fondarella, Tàrrega, Balaguer, Alcarràs i Mequinensa (Saragossa). La novetat enguany són dos centres de Primària: l’Escola Minyons d’Urgell de la Fondarella i l’Escola Espiga de Lleida. Els primers han treballat en la construcció d’una caixa de contes amb una placa micro:bit i els segons, en com el canvi climàtic afecta el medi ambient produint fenòmens meteorològics extrems com la DANA de València. Són 2 dels 40 projectes que es presenten en el marc de la trobada. Altres treballs s’han centrat, per exemple, en desenvolupar un teclat amb pictogrames per facilitar l’escriptura a persones amb necessitats especials o la construcció d’un vehicle autònom (rover) dels que es mouen per la superfície de Mart.

El Mercat de Tecnologia 2025 està organitzat per l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat de Lleida, amb la col·laboració de l’EPS i del departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat. Compta, a més, amb el patrocini d’Enginyers Lleida i de les empreses GFT IT Consulting, Invelon i USE-IT.