Les mancances de les lleis contra la violència masclista, a la UdL

Les mancances de les lleis espanyoles per lluitar contra la violència masclista i les peticions de la Unió Europea en aquest àmbit centren les Jornades Jurídiques de la Universitat de Lleida (UdL), que arrencarà aquest dijous a la Facultat de Dret, Economia i Turisme (FDET), al campus de Cappont. Experts estatals i internacionals analitzaran des de la Llei orgànica de mesures de protecció integral contra la violència de gènere (1/2004), a punt de complir 20 anys, fins a la Llei de garantia integral de la llibertat sexual (10/2022), més coneguda com la del «només sí és sí». La trobada, que arriba a la seua 31a edició, compta amb més de 270 persones inscrites.

«La Llei 1/2004 va ser considerada pionera a Europa, però en aquestes dos dècades s’han produït fites jurídiques i institucionals, dins i fora de les nostres fronteres, que no poden ser defugides en una anàlisi contemporània sobre l’aplicació d’aquesta normativa», destaca la catedràtica de Dret Penal de la UdL i directora de les jornades, Carolina Villacampa Estiarte.

Per això, el primer tema sobre la taula serà el Conveni del Consell d’Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica, també conegut com a Convenció d’Istanbul; amb una de les coeditores del primer comentari sistemàtic sobre aquest document, la professora de Dret Internacional de la Universitat de Florència (Itàlia), Micaela Frulli, especialista en Drets Humans. Serà a la Sala de Juntes de la FDET.

Les catedràtiques de Dret Penal de la Universitat de Cadis, María Acale, i d’A Corunya, Patricia Faraldo, seran les encarregades d’abordar les «llums i ombres en la concepció i el disseny» de la Llei contra la violència de gènere. Mentre, la catedràtica de Dret Processal de la Universitat de València, Elena Martínez, aprofundirà en la insuficiència d’aquesta normativa, juntament amb l’expert en feminicidis i catedràtic de la Universitat d’Oviedo, Javier Fernández Teruelo

Sobre la llei del «només sí és sí» parlaran la catedràtica de Dret Processal de la Universitat Carlos III de Madrid, Helena Soleto Muñoz; el catedràtic de la Universitat Abat Oliva, José Ramon Agustina, coautor d’un informe sobre el sexting i la victimització sexual a Internet; i el catedràtic de Dret Penal de la Universitat de les Illes Balears, Eduardo Ramon Ribas, autor del llibre Violencia de género y violencia doméstica.

La darrera sessió de les Jornades Jurídiques de la UdL se centrarà en Les violències contra les dones que falten per abordar. La catedràtica de la Universitat de Lleida Carolina Villacampa explica que, entre les mancances de les lleis actuals, destaquen «la violència institucional i la violència per causa d’honor». Precisament, personal investigador de la UdL presenta en el marc de la trobada dos pòsters que reflexionen sobre la percepció i la intervenció social davant aquests crims d’honor.