- La secretària de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball, Maria Galindo, ha anunciat la posada en marxa del Visor Menut, desenvolupat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya
- Es tracta d’una eina interactiva que permet consultar lliurement i descarregar les imatges processades provinents de la primera missió satel·litària d’Observació de la Terra impulsada pel Govern i gestionada per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
- L’objectiu és facilitar el desenvolupament d’aplicacions innovadores basades en imatges satel·litàries per donar resposta a reptes de diferents sectors i contribuir a la competitivitat de les empreses, la gestió del territori i la resiliència climàtica
Les dades de Catalunya capturades pel nanosatèl·lit ‘Menut’ estan disponibles des d’avui, en obert i per a tothom, al Visor Menut, una plataforma web que dona accés a les imatges processades provinents de la primera missió satel·litària d’Observació de la Terra de l’Estratègia NewSpace de Catalunya i permet descarregar-les i utilitzar-les per a diferents usos, ja siguin de caràcter empresarial, professional, acadèmic o personal.
Ho ha anunciat avui la secretària de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball, Maria Galindo, en un acte adreçat a l’ecosistema espacial català que ha tingut lloc al Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya i que també ha comptat amb la participació del director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Antonio Magariños, i del director de l’Àrea de Promoció del Sector Espacial de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Josep Colomé.
En la seva intervenció, la secretària Galindo ha destacat la importància de posar aquesta eina interactiva a l’abast de tothom perquè “facilita el desenvolupament d’aplicacions innovadores basades en dades satel·litàries, en aquest cas imatges del Menut, per donar resposta tant als reptes que planteja l’emergència climàtica com als de diferents sectors productius i empreses, que poden millorar la seva competitivitat incorporant l’ús d’aquestes imatges en les seves operatives”. Així, ha afegit Galindo, “amb aquest nou servei públic fem un pas més en l’impuls, a través de l’Estratègia NewSpace, de tota la cadena de valor del sector: no volem ser només usuaris de dades satel·litàries sinó innovar en l’àmbit per aconseguir excel·lir en la gestió del territori i els seus recursos, i ser més sostenibles i resilients davant del canvi climàtic”. En aquest sentit, la secretària de Polítiques Digitals ha destacat “la implementació de casos d’ús i proves de concepte on ja estem veient els resultats d’aquestes solucions innovadores davant de reptes i necessitats reals de diferents sectors productius”.
Per la seva banda, el director Magariños ha volgut destacar que “el Visor Menut és el resultat de 42 anys d’experiència de l’ICGC en l’observació de la Terra”. En aquest sentit, Magariños ha assegurat que «el seu disseny i senzillesa permeten que no només els experts del sector puguin treballar amb les imatges capturades pel nanosatèl·lit sinó que obre la porta a que tots aquells sectors que en poden treure benefici disposin d’una eina útil per començar a treballar de forma efectiva, oferint funcionalitats de descoberta, visualització, comparació, descarrega i anàlisi bàsica”. A més, ha afegit el director de l’ICGC, “hem garantit la compatibilitat i complementarietat de les imatges del Menut amb les de Sentinel per mirar de garantir al màxim la disponibilitat d’informació quan sigui necessari”.
Respecte al Menut, el director de l’APEC de l’IEEC, Josep Colomé, ha assegurat que «és una plataforma per a la innovació en l’obtenció d’informació a través de la recollida de dades des de l’espai, per a la innovació en els serveis i aplicacions que en resulten de la seva explotació, i per a la innovació en noves tecnologies per a missions satel·litàries”. En aquest sentit, Colomé ha afegit que “una missió com el Menut ens permet accelerar la innovació en l’obtenció d’informació del territori a partir de noves tecnologies embarcades i nous models de missió que complementen programes europeus com Copernicus, de la Unió Europea. L’explotació d’aquesta informació genera nous, i millors, serveis destinats a generar nous mercats industrials i un impuls econòmic basat en la nova economia de l’espai«.
Sobre el Visor Menut
El Visor Menut és una eina interactiva desenvolupada l’ICGC en el marc de l’Estratègia NewSpace i amb finançament parcial del Fons de Transició Nuclear (FTN) que permet accedir i també descarregar les imatges processades provinents de la primera missió satel·litària d’Observació de la Terra de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, Menut.
Impulsada pel Govern de la Generalitat a través de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball, i gestionada per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) amb el suport tècnic de l’ICGC, la missió Menut va ser adjudicada a l’empresa Open Cosmos, responsable del seu disseny, fabricació i operació. El Menut es va enlairar ara fa dos anys, i des de llavors, l’ICGC ha estat treballant estretament amb amb l’IEEC i Open Cosmos per garantir la provisió regular d’imatges amb els criteris de qualitat establerts.
El nanosatèl·lit Menut orbita a uns 500 km de la Terra a una velocitat aproximada de 8 km/s i passa per damunt de Catalunya cada 5 dies aproximadament. Dotat amb una càmera d’última generació que permet obtenir imatges des de l’espai de diferents bandes espectrals, el Menut és capaç d’enregistrar imatges de fins a 5 metres de resolució de qualsevol indret del món, tot i que prioritza l’obtenció d’imatges del territori català que, després de ser analitzades i tractades, permeten monitorar el territori.
Al visor fet públic avui, s’hi poden trobar imatges de Catalunya proveïdes pel nanosatèl·lit Menut amb diferents nivells de processament, que, per les seves característiques,ofereixen diverses possibilitats en 6 grans àmbits:
- Divulgació: permeten generar continguts, notícies i il·lustracions per difondre les prestacions, possibilitats i utilitat d’aquest tipus de dades.
- Formació: permeten generar continguts formatius per explicar les tècniques i metodologies principals de l’Observació de la Terra i elaborar material didàctic i formatiu per analitzar i processar aquestes dades.
- Interpretació: ofereixen la possibilitat d’una anàlisi visual o digital suficient per determinar o delimitar elements del paisatge i identificar objectes o cobertes.
- Anàlisi de la resposta espectral: permeten realitzar l’anàlisi i discriminació de diferents cobertes i generar índexs espectrals que faciliten el coneixement del territori i del seu estat.
- Determinació de variables biofísiques: permeten obtenir, amb la informació recollida en les bandes de l’espectre, valors de variables biofísiques. La informació obtinguda pot ser validada posteriorment amb dades de camp per establir una segmentació dels valors d’aquestes variables.
- Detecció de canvis temporals: a partir de conjunts de dades preses en diferents èpoques es poden analitzar els canvis sobre el territori tant geomètrics, en la forma o textura dels elements que s’estudien, com radiomètrics.
A més de les imatges de Catalunya proporcionades pel Menut, el visor inclou imatges de Catalunya de Sentinel-2, missió del programa Copernicus de la Unió Europea, accessibles i descarregables per a tothom.
Accés al Visor Menut i més informació sobre el seu funcionament i prestacions, en aquest enllaç.
Avantatges de les imatges del Menut en casos d’ús
Les característiques de les imatges processades del Menut poden aportar un valor afegit al desenvolupament d’aplicacions amb imatges satel·litàries, com ja s’ha pogut comprovar, a partir d’un primer contrast per veure aquest avantatge, en els dos projectes guanyadors de la primera edició del ‘Concurs d’idees de casos d’ús d’Observació de la Terra per al sector privat’ coordinat per l’IEEC en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya:
- MARE (Monitoratge de la sequera amb Alta Resolució Espacial), producte d’humitat del sòl i índex de sequera a alta resolució espacial i temporal amb dades dels sensors previs que permet tenir una visió integral de la sequera i la necessitat d’aigua dels cultius gràcies a una metodologia que utilitza dades de satèl·lit.
- MOT (Mòdul d’Observació de la Terra per a PixelSuite), aplicació integral per a professionals agraris de conreus llenyosos basada en informació espectral satel·litària que automatitza el control de l’estat dels camps a partir de l’anàlisi de dades espectrals provinents de satèl·lit combinades, mitjançant algorismes d’IA, amb dades obtingudes sobre el terreny.
Per explicar aquests avantatges, l’acte d’avui ha inclòs una taula rodona en què representants de les empreses que han desenvolupat aquests casos d’ús -IsardSAT i Aigües Segarra-Garrigues pel projecte MARE; i Spascat i Raimat pel projecte MOT- han exposat, des de la seva experiència com a proveïdores i usuàries, respectivament, el valor afegit que han aportat les imatges satel·litàries, i en concret, les imatges del Menut, en el desenvolupament dels seus projectes.