Les exportacions catalanes es consoliden el 2024 i tornen a superar la barrera dels 100.000 milions d’euros

  1. El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, subratlla “la fortalesa del sector exportador català, que ha estat capaç de superar un 2024 amb incerteses i dificultats a escala global”
  2. Les vendes catalanes a l’exterior han assolit el segon millor registre de la sèrie històrica i se situen en els 100.133 milions d’euros, segons càlculs de l’Agència per la competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ)
  3. La capacitat de diversificació de les empreses catalanes ha permès compensar la feblesa del mercat europeu amb un creixement destacat de les exportacions a l’Amèrica del Nord (+17,5%), l’Àsia (+3,7%) i l’Àfrica (+9,1%)
  4. La xifra d’empreses exportadores regulars ha assolit un nou rècord el 2024 i s’ha situat en les 18.345, un 4,5% més que l’anterior millor registre, obtingut l’any 2023

Les exportacions catalanes han tancat l’any 2024 amb un volum de 100.133 milions d’euros. Es tracta del segon millor registre de la sèrie històrica, només per darrere del 2023, segons càlculs d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, a partir de les dades publicades aquest dilluns pel Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa. D’aquesta manera, i malgrat el complex escenari internacional, les vendes catalanes a l’exterior han consolidat els registres del seu rècord històric i es mantenen per sobre dels 100.000 milions d’euros, tot i patir un lleuger descens del 0,5 % respecte de la xifra rècord del 2023.

Un any més, Catalunya també lidera el conjunt de les exportacions de tot l’Estat espanyol, amb el 26% del total. Aquest 2024, a més, també s’ha assolit novament la millor xifra d’empreses exportadores regulars —les que han exportat de forma consecutiva durant els darrers quatre anys—, que s’ha situat en 18.345, un 4,5% més que l’any anterior.

Segons el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, “les xifres mostren la fortalesa del sector exportador català, que ha estat capaç de superar un 2024 amb incerteses i dificultats a escala global”. Per Sàmper, “el fet de tornar a superar els 100.000 milions d’euros d’exportacions en un entorn tan complex i una Europa afeblida és una nova demostració de la capacitat d’adaptació i diversificació de les empreses catalanes per continuar explorant nous mercats”. En aquest sentit, el titular d’Empresa i Treball ha destacat que “el rècord d’empreses exportadores regulars indica el grau de maduresa d’un teixit empresarial que ha fet del món el seu mercat”.

La química alimenta la consolidació de les exportacions

Per sectors, destaca especialment el creixement de les vendes de Catalunya a l’exterior en el sector dels productes químics (+3,3%) i de l’alimentació (+2,7%).

Les exportacions el 2024 han crescut de forma significativa a l’Amèrica del Nord (+17,5%), però també a l’Àfrica (+9,1%) i a l’Àsia (+3,7%). Les vendes catalanes també han tingut un comportament positiu a Oceania (+3,7%) i l’Amèrica Llatina (+2,5%) Aquests creixements han permès compensar en el conjunt del volum d’exportacions la feblesa del mercat europeu on, si bé la Unió Europea continua sent el principal soci comercial de Catalunya (representa el 60,5% del total), les vendes s’hi han reduït un 2,3%.

Per països, les vendes creixen amb força als Estats Units (+19,3%), Mèxic (+15,5%) o el Brasil (+8,6%) pel que fa a Amèrica. A l’Àsia es registren forts increments a l’Índia (+7%), Singapur (+44%), Malàisia (+15,7%) o Indonèsia (+6,8%). Finalment, a l’Àfrica destaca l’augment de vendes al Marroc que se situa en el 9,5%.

Per demarcacions, les vendes de Catalunya a l’exterior augmenten a tot el territori excepte a Barcelona (77.037 milions d’euros, -2%). A Tarragona creixen un 5% fins als 11.555 milions d’euros; a Girona la pujada és del 2,6% fins als 8.339 milions d’euros; i a Lleida les vendes a l’exterior han sumat 3.202 milions d’euros amb un augment del 9,4%.

Suport del Govern per fer front a l’auge del proteccionisme global

Per fer front al context global marcat per la nova presidència als Estats Units, que intensifica la tendència proteccionista amb la introducció de nous aranzels, ACCIÓ ha activat el servei “Adapta’t als nous Estats Units” que ofereix des de l’Oficina de Barreres a la Internacionalització. A més, la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç i Inversió també contribueix a la diversificació de mercats i l’accés a noves oportunitats per a les empreses catalanes.

En aquest sentit, una de les estratègies que guanya pes en l’actual context internacional és l’aposta per l’obertura de filials. Aquest 2024, 46 empreses catalanes han obert noves filials a l’exterior amb el suport d’ACCIÓ, un 44% més que l’any anterior.

Reptes per al 2025

Les empreses catalanes hauran de fer front aquest any 2025 a un conjunt de reptes internacionals que poden afectar la seva activitat internacional. Segons un estudi d’ACCIÓ, destaquen situacions com l’auge del proteccionisme, la intensificació de la pugna pel lideratge tecnològic, l’emergència climàtica, la baixa productivitat europea o els riscos financers globals derivats del deute creixent. Aquests reptes —que recull l’estudi Anàlisi de riscos i tendències globals 2025— s’emmarquen en un context marcat per un nou ordre mundial, més fragmentat i multialineat, entre d’altres.

Sobre ACCIÓ

ACCIÓ és l’agència pública del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya que facilita el creixement de les empreses catalanes mitjançant l’impuls a la innovació, l’expansió internacional i l’estratègia empresarial. Ofereix acompanyament per fer projectes d’R+D, de transformació verda i tecnològica i en els processos d’internacionalització i obertura de filials a l’estranger. Amb un equip de 500 professionals i 40 oficines arreu del món, també és responsable d’atraure inversió estrangera a Catalunya i contribuir que les empreses generin un impacte positiu en l’entorn.

Deja un comentario