Les empreses dedicades al sector dels productes infantils a Catalunya facturen 4.424 milions d’euros, un 30% més que fa vuit anys

  1. Segons un estudi del Govern, elaborat per l’agència ACCIÓ del Departament d’Empresa i Treball, actualment hi ha prop de mig miler de companyies catalanes que treballen en aquest àmbit (un 20% més que el 2016)
  2. El document subratlla que una setantena d’empreses es dediquen al segment de les joguines, un àmbit de negoci que suma una facturació de 453 milions d’euros i que dona feina a més de 1.100 persones
  3. Entre les tendències que se subratllen a l’informe, destaca el fet que moltes empreses es dirigeixen ara a un públic més gran, donada la reducció del pes de la població infantil, i que el 25% de les vendes de joguines es realitzen a persones de més de 18 anys

El sector dels productes infantils a Catalunya suma 488 empreses que facturen 4.424 milions d’euros de manera conjunta, un 30% més que l’any 2016, quan es va radiografiar aquest àmbit per darrera vegada. És una de les conclusions de l’estudi “El sector dels productes infantils a Catalunya”, elaborat pel Govern per mitjà d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- amb la col·laboració del Kid’s Cluster. L’informe destaca també que aquest gairebé mig miler de companyies (un 20% més que l’any 2016) són majoritàriament pimes (el 91%) i que donen feina a 21.638 persones.

En concret, l’estudi analitza les empreses que ofereixen productes i serveis dirigits al segment infantil i familiar. Per segments de negoci, del total d’empreses analitzades, la meitat es dediquen al segment de l’oci, l’entreteniment i la cultura.

Aquestes generen un 28% de la facturació total del sector i concentren també el 29% dels treballadors. Aquest àmbit de negoci inclou, entre d’altres, els jocs i les joguines, un segment que agrupa una setantena d’empreses que facturen 453 milions d’euros i que donen feina a més de 1.100 persones.

Per nombre d’empreses que s’hi dediquen, altres àmbits que agrupa el sector dels productes infantils inclou el de l’educació (amb el 22% del total), el de l’estil de vida (10% del total, incloent-hi companyies dedicades a la moda i l’hàbitat), el de la salut, la higiene i la cosmètica (6%); el de l’alimentació (4%, tot i que representen el 36% del total de la facturació de tot el sector), el de la puericultura i el de la consultoria (també amb un 4% del total d’empreses cadascun d’ells).

Tendències i oportunitats de mercat

L’informe també analitza les principals evolucions i novetats del sector. En aquest sentit, apunta a la creixent reducció del pes de la població infantil. Així, apunta que els infants menors de 15 anys a escala global ja és inferior al 25%, xifra que baixa fins al 16% en territori europeu. Per això, moltes de les empreses del sector ara també es dirigeixen a un públic adolescent o, fins i tot, a adults: pares i mares que volen formar-se en l’àmbit de la criança, però també adults usuaris de joguines. Així, per exemple, el document destacaque un 23% dels pares i mares compren llibres que aconsellen com educar i acompanyar i que un 31% utilitzen aplicacions de mòbil per fer seguiment de la criança. D’altra banda, el 25% de les vendes de joguines, segons el document, es realitzen a un públic de més de 18 anys.

En aquest sentit, l’informe apunta que els darrers anys moltes empreses han virat el seu model de negoci cap als canals de venda en línia, mentre que bona part de les noves empreses ja han nascut directament a l’àmbit digital i els canals d’e-commerce, sense comptar amb botigues físiques.

Des del punt de vista de les oportunitats de negoci per a les empreses catalanes dedicades als productes infantils, l’estudi en subratlla diverses. D’una banda, destaca la captació de talent jove que pugui desenvolupar i crear nous models de producte que s’adaptin i fins i tot s’avancin a les tendències del mercat. Des de la perspectiva dels productes i serveis, l’informe apunta a una necessitat de posar el focus en negocis sostenibles i també en l’oferta d’experiències que es puguin gaudir en família. A més, l’informe també apunta a la necessitat de digitalització del sector, sempre garantint la connectivitat, seguretat i privadesa, amb l’objectiu d’arribar a nous segments de mercat, tant pel que fa als clients com al seu àmbit geogràfic.

Deja un comentario