Les empreses catalanes capten més de la meitat del finançament de la convocatòria espanyola de suport a projectes en l’àmbit dels semiconductors

Les empreses catalanes han captat 27,65 milions d’euros de la convocatòria de “cadena de valor de la microelectrònica” de subvencions del PERTE Xip, que finança projectes de semiconductors. Es tracta del 52% del total dels fons assignats per Espanya (53,2 milions d’euros), segons els càlculs realitzats per ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, a partir de la resolució provisional d’aquest programa d’ajuts que adjudica el Ministeri d’Indústria i Turisme.

El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha valorat molts satisfactòriament aquests resultats que “posen de manifest que Catalunya ja s’ha convertit en un actor clau en l’àmbit dels semiconductors a Espanya i demostren la feina feta des del Govern per impulsar-la”.El conseller Sàmper també ha reiterat que «fer créixer i consolidar la indústria dels semiconductors és una prioritat absoluta per al Govern, no només a escala local sinó també global«.

El PERTE Xip té com a objectiu reforçar les capacitats de disseny i producció de la indústria de la microelectrònica i els semiconductors a Espanya des d’una perspectiva integral i afavorir l’autonomia estratègica nacional i de la UE en aquest sector. Del total de 37 projectes aprovats a Espanya, 17 són a Catalunya (el 45% del total) i estan coordinats per empreses líders del sector.

Les empreses amb presència a Catalunya que lideren aquests projectes són Axiomatic AI, Transformaciones Metalúrgicas, Lace Compute, Ms Tech EMEA (que ha presentat dos projectes), Ideaded, Giesecke + Devrient Mobile Security TCD Iberia, Avant Studio Proyectos (que ha presentat dos projectes), Inbrain Neuroelectronics, Deep Detection, Monocrom, Qilimanjaro Quantum Tech, Neuron IP Spain, Inmersia Computers, Imasenic Advance Imaging i Mapsi Photonics.

Un 87% de les empreses catalanes que han obtingut finançament han rebut el suport d’ACCIÓ per accedir a aquesta i altres convocatòries d’ajuts, la majoria de les quals a través de l’Oficina Next Generation EU, mentre que des d’Avançsa també es col·labora en quatre dels projectes finançats a Catalunya: Qilimanjaro, Inbrain, Ideaded i Mstech.

Consolidació de Catalunya com a pol de semiconductors

Aquests resultats s’emmarquen en l’estratègia que el Govern de Catalunya està desplegant per impulsar la indústria dels semiconductors a casa nostra. En aquest sentit, l’any 2024, es va crear l’Aliança de semiconductors i xips de Catalunya, que agrupa tots els agents de l’entorn per impulsar la col·laboració públic-privada en aquest àmbit i definir de manera consensuada el full de ruta que cal seguir per al posicionament internacional, creixement i millora de la competitivitat en l’àmbit dels semiconductors. A través de l’Aliança de semiconductors i xips també es facilita l’accés a finançament, al talent i a projectes de col·laboració internacionals, entre d’altres.

En aquesta mateixa línia, i com a mostra del rol que està jugant en aquest sector en l’àmbit internacional, Catalunya va assumir a finals de 2024 la vicepresidència de l’Aliança de Regions Europees de Semiconductors (ESRA, per les sigles en anglès), entitat que presidirà a partir de 2026, després de resultar escollida per majoria de vots entre els membres de l’aliança per davant de la resta de candidatures presentades. De fet, Barcelona acollirà un acte els dies 6 i 7 de novembre en què s’assumirà la presidència de l’entitat.

L’objectiu de l’ESRA és situar les regions en el focus del desplegament de les polítiques d’impuls als semiconductors a Europa en el marc de la Llei Europea de Xips, que pretén dotar el continent d’una major sobirania tecnològica i capacitat productiva. La participació catalana en aquesta entitat s’articula a través del Departament d’Empresa i Treball, mitjançant la Direcció General d’Indústria i d’ACCIÓ.

L’ecosistema de semiconductors a Catalunya

Segons dades d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, recollides a l’informe Semiconductors a Catalunya, ja són 260 els agents que formen part d’aquest ecosistema entre empreses, entitats, centres tecnològics i instituts de recerca. En conjunt, tots aquests agents generen un volum de negoci de 302 milions d’euros i un pol de talent amb més de 4.600 professionals altament qualificats. A més, Catalunya és la 3a regió de la Unió Europea que més projectes d’inversió estrangera ha captat en aquest àmbit des de l’anunci de la Llei Europea de Xips realitzat l’any 2022.

Deja un comentario