Les empreses catalanes capten 460 MEUR de finançament europeu en projectes de recerca i innovació

Les empreses catalanes han captat 460 milions d’euros de finançament europeu en projectes de recerca i innovació durant els primers quatre anys de l’actual programa marc Horizon Europe. El balanç corresponent al període comprés entre els anys 2021 i 2024 situa Catalunya com tercera regió europea amb més fons captats per empreses en aquest tipus de projectes. Concretament, assoleix el 4% del total del finançament del programa, només per darrere de les regions de París (Île-de-France) i Munic (Oberbayern).

El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha donat a conèixer les dades actualitzades de balanç d’Horizon Europe durant la visita que realitza avui a Girona. Pel conseller Sàmper, aquestes dades reforcen “la importància de la transferència de coneixement per impulsar la transformació del teixit empresarial de Catalunya”. En aquest sentit, “que les empreses catalanes siguin capaces de destacar en un entorn tan competitiu és un bon senyal que ens encoratja a seguir fomentant l’aposta per la innovació a l’empresa”, ha afegit.

L’anàlisi d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, també indica que el volum de fons captats per les empreses catalanes representa més del doble del que pertocaria al país pel seu pes de població a la Unió Europea. De la mateixa manera, les 432 companyies que han captat aquests ajuts representen el 2,7% del total a la UE i situen Catalunya com la segona regió amb més volum d’empreses beneficiàries només per darrere d’Île-de-France.

Resultats per demarcacions

La demarcació de Barcelona és la que concentra la majoria d’empreses beneficiàries dels fons provinents de l’Horizon Europe. Concretament, 388 empreses han captat 432,7 milions d’euros. En el cas de Girona, 12 empreses han rebut 7,4 milions d’euros, entre les quals s’hi troben la farmacèutica Hipra amb quatre projectes finançats. A Tarragona, 16 empreses han atret fons europeus per valor de 17,9 milions d’euros, mentre en que la demarcació de Lleida un total d’11 empreses han captat 1,6 milions d’euros. (Més informació sobre projectes per demarcacions en l’annex al final de la nota de premsa)

A escala estatal, Catalunya lidera de forma clara el rànquing de comunitats autònomes, tant per volum de finançament captat (el 32% del total a Espanya) com per nombre d’empreses beneficiàries (24,5%).

Visita a Riudellots de la Selva i Girona

Prèviament a donar a conèixer aquestes dades, el conseller Sàmper ha començat la jornada de treball a Riudellots de la Selva amb una visita a l’empresa Concentrol, on ha pogut conèixer de prop la seva activitat. A continuació, ha mantingut una reunió amb l’Associació de Polígons de Riudellots de la Selva per tractar qüestions relacionades amb els polígons industrials. Seguint amb la seva agenda, Sàmper ha visitat les instal·lacions de Friselva a Riudellots de la Selva per observar el funcionament d’aquesta empresa, abans de desplaçar-se a Costa Brava Mediterranean Foods a Cassà, on ha continuat la seva ruta per les empreses de la zona.

Més tard, el conseller ha estat rebut a l’Ajuntament de Girona, on ha mantingut una reunió amb l’alcalde de la ciutat, Lluc Salellas, per abordar temes de desenvolupament econòmic i col·laboració institucional.

El president del Consell Europeu d’Innovació es reuneix amb ACCIÓ

D’altra banda, aquest mateix divendres, el president del consell d’administració del Consell Europeu d’Innovació (EIC per les sigles en anglès) de la Comissió Europea, Michiel Scheffer, s’ha reunit amb els responsables de l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, ACCIÓ.Durant la trobada, organitzada amb el suport de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions a Brussel·les, Scheffer ha conegut les dades actualitzades del balanç de captació de fons i ha conegut de primera mà l’ecosistema emprenedor i innovador català, així com la tasca d’ACCIÓ com a epicentre del suport a les empreses catalanes per accedir als programes europeus. El responsable de l’EIC també ha pogut mantenir una jornada de treball amb empreses beneficiàries de l’Horizon Europe, així com amb responsables dels principals fons de capital risc presents a Catalunya.

Un altre indicador rellevant fa referència a la ràtio d’èxit en les sol·licituds presentades per empreses que han comptat amb l’acompanyament d’ACCIÓ. Aquesta dada se situa en el 23%, gairebé 3 punts més que la mitjana entre el conjunt d’empreses catalanes (20,4%), que al seu torn és superior a la mitjana de la UE (18,7%) i la de l’Estat (19,6%). En aquest sentit, ACCIÓ, que lidera a Catalunya la xarxa europea de suport a l’empresa i la innovació, l’Enterprise Europe Network (EEN), ofereix assessorament gratuït i personalitzat a les empreses per facilitar la seva participació i accés als programes europeus. Així mateix, des d’ACCIÓ i l’EEN s’acompanya les startups i empreses derivades (spin-offs) en la diagnosi de l’encaix del seu projecte, la revisió de la proposta i la preparació de l’entrevista per a les convocatòries de l’EIC Accelerator, el programa europeu per impulsar les empreses emergents més innovadores.

ANNEX: Principals empreses i projectes beneficiaris per demarcacions

Barcelona

Destaquen els projectes per a l’aplicació d’intel·ligència artificial, com els de l’empresa IRIS Technology Solutions (en total ha rebut 12,6 milions d’euros), els d’IQUADRAT Informàtica per aplicar la IA al núvol (8,2 milions d’euros) o PAL Robotics (6,6 milions d’euros) per integrar-la als seus dissenys robòtics.

Girona

Destaquen els fons rebuts per la farmacèutica Hipra (amb quatre projectes finançats), l’empresa alimentària Noel o Kave Home, de decoració. Alguns dels projectes més rellevants se centren en àmbits com l’economia circular aplicada als processos industrials, el desenvolupament de vacunes per a diferents malalties o l’ús de la IA per a desplegar materials avançats en la construcció.

Tarragona

Entre les empreses d’aquesta demarcació, subratllar el cas d’IDIADA, que ha rebut 9,8 milions d’euros per a seguir desenvolupant els seus projectes de testeig de seguretat a l’automòbil. També l’empresa Schwartz amb més de 5 milions d’euros per a innovació en el desplegament d’energia eòlica flotant optimitzada per a aigües profundes i diferents conques marines.

Lleida

Destaquen els projectes d’Alcarràs Bioproductors per innovar en models de negoci que equilibren la quota de poder i benefici en la bioeconomia (239.200€). En la mateixa línia ha rebut fons Akis Research (217.750 euros). Mentre que Arantec Enginheria destinarà els 208.000 euros captats a la reducció integrada del risc de desastres per a esdeveniments climàtics extrems.

Deja un comentario