- La companyia s’especialitza en estudis in vivo que avaluen l’eficàcia dels medicaments oncològics en models generats mitjançant la implantació de tumors humans en ratolins i, en el marc d’aquest projecte, en fase pre-clínica, estudia si la inhibició d’un possible marcador d’aquesta demència pot contribuir a combatre el càncer colorectal
- Per dur a terme aquest projecte, Xenopat ha comptat amb un ajut d’ACCIÓ (Departament d’Empresa i Treball) de 135.640 euros provinents del programa Tecniospring INDUSTRY, que finança la contractació d’investigadors amb l’objectiu de promoure l’R+D empresarial i la transferència tecnològica a Catalunya
- Fundada el 2014 com a spinoff de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Hospital Universitari de Bellvitge, Xenopat compta amb un equip de vuit persones i ofereix els seus serveis de recerca a empreses farmacèutiques i centres d’investigació, tant de Catalunya com a escala internacional

L’empresa catalana Xenopat, especialitzada en estudis preclínics que avaluen l’eficàcia i toxicitat de medicaments oncològics, està investigant un tractament per al càncer colorectal a partir d’un fàrmac per a combatre l’Alzheimer que es troba en desenvolupament. En concret, la companyia ha participat en un projecte en col·laboració amb una empresa farmacèutica del Regne Unit per avaluar si la capacitat d’aquest medicament per inhibir el pèptid T14 que, en nivells excessivament alts, esdevé un dels marcadors d’aquesta demència, també pot aplicar-se per frenar la metàstasi en càncer colorectal.
Per tirar endavant aquest projecte, Xenopat ha comptat amb el suport d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, per accedir a un ajut de 135.640 euros provinents del programa Tecniospring INDUSTRY, que finança la contractació d’investigadors amb l’objectiu de promoure l’R+D empresarial i la transferència tecnològica a Catalunya. Específicament, Xenopat va contractar la doctora en Biomedicina Raquel Boqué com a investigadora, que s’ha sumat a l’equip de l’empresa un cop finalitzat el projecte.
Xenopat ha avaluat l’inhibidor de T14 de Neuro-Bio en el marc del càncer colorectal. D’acord amb la doctora Boqué, “el pèptid T14 és molt rellevant per al desenvolupament embrionari i després passa a estar silenciat, però, en alguns casos es descontrola durant l’edat adulta i arriba a nivells que es consideren neurotòxics, fet que el converteix en un potencial marcador per a l’Alzheimer, tal com ha investigat la companyia britànica Neuro-Bio”, amb qui Xenopat treballa. “El més sorprenent és com un fàrmac dissenyat per tractar l’Alzheimer s’està investigant també per a càncer colorectal: quan Neuro-Bio va testar el seu inhibidor in vitro, va detectar una activitat que podria indicar un fre en la disseminació del càncer i és en aquest context que va sorgir la col·laboració amb Xenopat”, explica.
Segons la doctora Boqué, la innovació de Xenopat rau en “testar els fàrmacs en models xenografts, és a dir, que es generen a partir dela implantació de petits fragments de tumors humans en ratolins en el mateix òrgan d’origen”. L’empresa fa créixer aquests models per tal de provar els fàrmacs en l’entorn més semblant possible a l’humà. Es tracta d’”una fase preclínica molt avançada”, assegura la investigadora. Xenopat disposa de més de 450 models amb representació de pràcticament totes les tipologies de càncer.
En el marc d’aquest projecte específic, en un primer estadi, “Xenopat va comprovar quina seria la dosi màxima tolerada del fàrmac inhibidor del pèptid T14, amb resultats molt positius que mostraven que es tracta d’un medicament menys tòxic que la quimioteràpia actual”, explica la investigadora. Seguidament, “s’estudià la seva eficàcia en models xenograft, i es va comprovar que el volum tumoral disminuïa quan s’administrava aquest medicament i que encara funciona millor quan es combina amb la quimioteràpia estàndard actual”, destaca Boqué. Aquests primers resultats són molt prometedors, però Xenopat i Neuro-Bio tenen l’objectiu de continuar investigant els efectes d’aquests tractaments en la disseminació metastàtica. D’acord amb la doctora Boqué, “els pacients de càncer, en general, moren de metàstasi i, per això, l’objectiu seria aconseguir frenar-la”.
Xenopat neix a l’Hospitalet de Llobregat el 2014 de la mà de la doctora Anna Portela (CEO de la companyia), el doctor Alberto Villanueva (director científic) i el doctor August Vidal (director de patologia molecular) com a spinoff de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell), l’Insitut Català d’Oncologia (ICO) i l’Hospital Universitari de Bellvitge. Actualment compten amb un equip de vuit persones i ofereixen els seus serveis de recerca a empreses farmacèutiques i centres d’investigació, tant de Catalunya com de l’àmbit internacional. Participen en multitud de projectes de recerca d’abast europeu i compten amb el suport d’ACCIÓ d’Empresa i Treball, per a internacionalitzar-se.
Sobre el programa Tecniospring INDUSTRY
Amb un pressupost de 10 milions d’euros cofinançats entre ACCIÓ i la Comissió Europea, aquesta iniciativa, emmarcada a les accions Marie Sklodowska-Curie del programa Horizon 2020 (acord de subvenció 801342), finança fins al 100% la contractació d’investigadors amb l’objectiu de promoure l’R+D empresarial i la transferència de tecnologia a Catalunya.