L’empresa catalana Linkcare coordina un projecte europeu de 8 milions d’euros per desenvolupar una prova de detecció precoç del Parkinson

  1. La companyia, especialitzada en serveis d’atenció integrada per a professionals de la salut, ha rebut un ajut directe d’1,8 milions d’euros de la Comissió Europea per impulsar una solució innovadora que pot millorar el cribratge precoç dels 270.000 nous casos anuals de la malaltia
  2. Linkcare ha comptat amb un ajut de 12.000 euros del Govern, per mitjà d’ACCIÓ (Departament d’Empresa i Treball), un Cupó de Programes Col·laboratius RDI per contractar els serveis d’una consultora que els ha ajudat a preparar la proposta europea
  3. L’empresa va néixer el 2010 com a spin-off de l’Hospital Clínic per al desenvolupament de serveis d’atenció integrada que ha implantat en el sistema basc de salut i en diversos hospitals la Xina

L’empresa catalana Linkcare, fabricant europeu registrat de proves de diagnòstic in vitro, coordina un projecte europeu que té un pressupost de 8 milions d’euros i se centra en la detecció precoç del Parkinson. En concret, l’objectiu del consorci, format per més d’una dotzena d’entitats europees, és desenvolupar i validar una prova innovadora de diagnòstic in vitro que permeti detectar les etapes més primerenques de la malaltia, abans que presenti símptomes.

Linkcare ha comptat amb el suport i un ajut de 12.000 euros del Govern, per mitjà d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, un Cupó de Programes Col·laboratius RDI per contractar els serveis d’una consultora que els ha ajudat a preparar la proposta europea. També han comptat amb altres serveis de suport mitjançant la xarxa Enterprise Europe Network (EEN), de la qual ACCIÓ és membre, per facilitar-los l’accés a la revisió legal de l’acord de consorci des amb advocats especialitzats.

D’acord amb el president del consell d’administració de Linkcare, Jim Roldan, “la malaltia del Parkinson presenta un repte complex a causa de la seva naturalesa neurodegenerativa progressiva, que afecta diversos sistemes corporals”. Segons Roldan, “cada any se’n diagnostiquen uns 270.000 casos al món” i, per això, “la imminent disponibilitat de nous tractaments per aturar o alentir el seu progrés converteixen la detecció precoç en una prioritat màxima”. En aquest sentit, “en el futur caldran eines de diagnòstic precoç per detectar-la en fases molt inicials, abans que les neurones es destrueixin perquè llavors ja és molt difícil que tornin a la vida”, destaca. D’aquí sorgeix l’objectiu del projecte que coordinen, anomenat Vampire, per al qual Linkcare ha rebut un ajut d’1,8 milions d’euros de la Comissió Europea i que es desenvoluparà fins al 2029.

Com a fabricant de proves de diagnòstic in vitro, Linkcare s’ha especialitzat en la detecció de malalties oncològiques i neurodegeneratives per al pronòstic de les quals el diagnòstic precoç pugui ser clau. La tecnologia desenvolupada per la empresa es basa en la detecció de biomarcadors en vesícules extracel·lulars. “Fa pocs anys que s’ha descobert un sistema de comunicació bioquímica que existeix en tots els organismes vius i que es basa en l’existència de vesícules intracel·lulars, una espècie de bombolles a través de les quals es transmet el Parkinson”, explica Roldan. Segons l’investigador, “si analitzem les connexions sinàptiques entre una neurona i altra podem identificar si un pacient està desenvolupant la malaltia abans que es faci evident al seu quadre clínic i que comenci a perdre la capacitat de coordinació motora, que n’és el símptoma més conegut”.

Així, la prova de cribratge desenvolupada en el marc del projecte consisteix en una prova ambulatòria en sang que estudia diversos biomarcadors, així com vesícules extracel·lulars d’origen neuronal anomenades neurosomes. Aquests resultats es valoren mitjançant una equació multivariant que s’integra en un model d’intel·ligència artificial generativa. Aquest model desenvolupa llavors una nova equació que s’aplica a cada mostra per obtenir un resultat predictiu.

Val a dir que la participació catalana en aquest projecte europeu també compta amb el grup de Plegament de proteïnes i malalties conformacionals de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina i del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat Autònoma de Barcelona liderat per l’investigador Salvador Ventura, amb un pressupost de 340.008 euros.

Linkcare neix el 2010 com a spin-off de l’Hospital Clínic centrada en el desenvolupament d’un model d’atenció integrada per al tractament de pacients dins i fora del recinte hospitalari sota un model de medicina col·laboraria centrada en el pacient (atenció integrada). Per exemple, el sistema basc de salut (Osakidetza) fa servir la plataforma de Linkcare per el seguiment de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) de tota la població. Posteriorment, van començar a aplicar aquesta tecnologia en hospitals de nova creació a la Xina, on van iniciar el desplegament de cinc centres l’any 2019. Amb la pandèmia de la covid-19 i amb l’èxit de la experiència de cribatge del virus a Andorra, es van convertir en fabricant europeu de diagnòstic in vitro, una línia de treball en la qual prioritzen el disseny de proves de cribratge que permetin la detecció precoç de malalties com ara el Parkinson, però també a d’altres com el càncer o d’altres de neurodegeneratives.

Sobre ACCIÓ

ACCIÓ és l’agència pública del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya que facilita el creixement de les empreses catalanes mitjançant l’impuls a la innovació, l’expansió internacional i l’estratègia empresarial. Ofereix acompanyament per fer projectes d’R+D, de transformació verda i tecnològica i en els processos d’internacionalització i obertura de filials a l’estranger. Amb un equip de 500 professionals i 40 oficines arreu del món, també és responsable d’atraure inversió estrangera a Catalunya i contribuir que les empreses generin un impacte positiu en l’entorn.

Deja un comentario