- La companyia de moda ha aconseguit recuperar 1.800 peces usades en una vintena de les seves botigues i està estudiant com incrementar aquesta ràtio amb l’objectiu d’arribar a processar-me més de 32.400 en els propers cinc anys
- El projecte ha comptat amb el suport d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, per mitjà d’un ajut de 110.200 euros de la línia de subvencions per a noves oportunitats de negoci (NON)
- D’origen familiar, Boboli comercialitza més de quatre milions de peces de roba anuals, té un volum de negoci de 38 milions d’euros, ocupa més de 250 arreu del món i està present en 63 països
L’empresa catalana Boboli, especialitzada en moda infantil, ha llançat una nova línia de negoci dedicada a la roba de segona mà. En concret, l’empresa ha establert un sistema de recollida en una vintena de botigues pròpies per recuperar peces que encara es troben en bon estat per tornar-les a vendre.
Per aquest projecte, Boboli ha comptat amb el suport d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, per mitjà d’un ajut de 110.213 euros de la línia de subvencions per a noves oportunitats de negoci (NON), una línia destinada a empreses que estan treballant un nou pla de negoci o en la implementació de les accions definides en el pla previ.
Segons la CEO i directora general de Boboli, Arancha Algás, “la indústria de la moda té entre els seus reptes el de transformar-se cap a l’economia circular i això també pot ser una oportunitat de negoci, de generació d’ocupació al territori”. En aquest sentit, la directora general de l’empresa explica que ja “realitzaven la recollida de roba en desús a les botigues”, però volien fer un pas més enllà i “recuperar totes aquelles peces que poden ser reutilitzades” i per això van iniciar aquest projecte.
“Al començament vam instal·lar contenidors de recollida en una vintena de les nostres botigues i oferíem a la clientela un val de descompte per incentivar-la a fer-ho”, explica Algás. A partir de la realització de diverses proves amb possibles socis, Boboli va decidir implementar el seu propi procés de recuperació de la roba. “En el darrer any hem aconseguit recuperar 1.800 peces de roba i hem ofert més de 900 vals de descompte als clients que han participat en aquesta iniciativa”, destaca Algás.
A partir d’aquesta recollida, fan el triatge de les peces per separar aquelles d’on poden reciclar-ne els fils d’altres, en bon estat de conservació, que posaran a la venda als seus outlets. L’objectiu final de la companyia és recollir entre un 50% i 60% més de peces de roba.
L’objectiu de l’empresa per als propers cinc anys és revendre 32.400 peces de roba i processar uns 162.000 quilos de residus tèxtils. Boboli calcula que aquesta nova línia de negoci els permetrà aconseguir un benefici de més de 160.000 euros provinents d’aquesta nova línia. Alhora, reduiran la petjada dels seus productes, ja que s’incrementarà la ràtio d’utilització de les peces de roba.
Boboli va néixer el 1984 com un projecte d’origen familiar que inicialment s’especialitzava en la fabricació i comercialització de roba de punt. A partir del 2000 van reorientar el negoci cap a la moda infantil, que comercialitzen tant en botigues pròpies, com franquícies i altres comerços multimarca. Boboli comercialitza més de quatre milions de peces anuals, té un volum de negoci de 40 milions d’euros, ocupa més de 250 arreu del món i està present en 63 països.