L’alumni d’Educació Oriol Uroz presenta una innovadora calculadora de petjada ecològica per als alumnes de primària

L’alumni del grau en Educació Primària de la Facultat de Ciències de l’Educació de UIC Barcelona Oriol Uroz ha rebut el Premi TFG de Sostenibilitat de l’Oficina de Cooperació i Desenvolupament Sostenible gràcies a l’impuls d’una calculadora de petjada ecològica pensada per als nens i nenes a les escoles.

Aquesta calculadora, que es pot trobar en obert al web de l’alumni Oriol Uroz, és una eina que permet conèixer l’impacte mediambiental dels estudiants de Primària a través d’un senzill test que es pot omplir a classe amb la guia del professor. L’objectiu d’aquest formulari és conèixer els hàbits dels més petits, en temes tant diversos com el mitjà de transport que utilitzen per anar a l’escola, on van de vacances habitualment , o la quantitat de consum de carn a casa.

“La petjada ecològica es mesura en termes tan complexos com les tones de carboni, els kilowatts hora o les hectàrees globals. El meu propòsit ha estat transformar aquests conceptes científics en un llenguatge planer i entenedor per als alumnes”, explica Oriol Uroz. A la seva calculadora, la petjada ecològica es mesura en «planetes» consumits. 

Segons el seu estudi i la recerca sobre la biocapacitat de la Terra, una persona pot consumir 1,6 hectàrees globals de recursos naturals al llarg de la seva vida per deixar una empremta “zero” al planeta. Per tant, si el resultat del test és d’1 planeta, aquell nen o nena estaria dins d’un consum responsable; si és superior, estaria gastant més recursos dels que la Terra pot regenerar.

“Es tracta d’una eina que empodera els alumnes perquè veuen que, modificant algunes petites accions del dia a dia, poden revertir els resultats del seu consum”, afegeix el creador de la calculadora. Uroz va poder implementar aquest test en una escola concertada de Sabadell, a una classe de sisè de primària. “L’acollida va ser molt positiva, els alumnes estaven molt motivats”, apunta.

Pel que fa als resultats, la gran majoria de nens i nenes consumien 2 planetes, una dada que s’alinea amb la mitjana d’Espanya, que és de 2,4 planetes. “Em vaig trobar amb alguns estudiants que en pisos petits tenien tot el dia la calefacció posada, cosa que suposa un alt consum energètic”, afegeix l’ex alumne de UIC Barcelona.

La història d’Oriol Uroz és la d’un enginyer que, després de treballar durant anys en el seu sector, va descobrir la seva passió per la docència. El 2024 es va graduar en Educació Primària a UIC Barcelona, amb un especial interès pels temes relacionats amb la sostenibilitat. Oriol Uroz vol seguir perfeccionant l’eina que ha creat, que es pot descarregar gratuïtament al web copdema.cat