• La companyia s’especialitza en l’assessorament i l’acceleració d’empreses emergents amb projectes tecnològics orientats a la sostenibilitat dels oceans i el medi ambient
• Per aterrar a Catalunya, Braid Theory ha comptat amb el suport del Govern, a través d’ACCIÓ (Departament d’Empresa i Treball), per mitjà de l’àrea de captació d’inversions estrangeres Catalonia Trade & Investment, que assessora i acompanya les empreses també en els processos posteriors al seu establiment a Catalunya
• L’ecosistema de les tecnologies vinculades a l’economia blava a Catalunya suma 1.078 empreses, que facturen en conjunt 5.556 milions d’euros i donen feina a 23.876 persones, segons un estudi d’ACCIÓ
L’empresa nord-americana Braid Theory, especialitzada en l’assessorament i acceleració de startups, ha establert a Barcelona la seva seu europea. Es tracta de les primeres instal·lacions que obren fora de Los Angeles (Califòrnia, Estats Units), on tenen la seva seu global. Des de la capital catalana, la companyia se centrarà especialment en donar suport a empreses emergents especialitzades en l’economia blava i que ofereixin solucions tecnològiques orientades a la sostenibilitat dels oceans i el medi ambient.
Per establir-se a Catalunya, Braid Theory ha comptat amb el suport d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, per mitjà de l’àrea de captació d’inversions estrangeres Catalonia Trade & Investment, que assessora i acompanya les empreses també en els processos posteriors al seu establiment a Catalunya.
La companyia s’estableix al BlueTechPort, el hub d’innovació en economia blava del Port de Barcelona. D’acord amb la CEO de Braid Theory, Ann Carpenter, “l’objectiu de la companyia és ajudar startups tecnològiques a establir-se i créixer, per accelerar-les i també seguir-les acompanyant més enllà perquè puguin impulsar la seva tecnologia transformadora i apropar-la al mercat”. Així, donaran suport a “empreses en estadis inicials, però que puguin oferir solucions tecnològiques innovadores aplicables al Mediterrani”. S’especialitzaran tant en startups catalanes com de la resta del sud d’Europa, però també acompanyaran projectes “d’empreses dels Estats Units i el Canadà amb qui Braid Theory ja està treballant i que volen establir-se al Mediterrani des de Barcelona”.
“Veiem Barcelona com un lloc estratègic per expandir-nos i és la ciutat ideal per convertir-se en el nostre hub europeu, gràcies al rol estratègic que l’economia blava juga per a l’economia local, al teixit empresarial existent i a les instal·lacions i projectes que s’hi despleguen, com és el cas del Port”, destaca Carpenter. Per a la CEO de la companyia, “Barcelona té un ecosistema biotecnològic molt interessant i s’hi està impulsant projectes de recerca molt rellevants amb impacte per a l’economia blava”, un dels principals actius per escollir la capital catalana, a més de “la clara estratègia i les iniciatives existents per a l’impuls de les smart cities i els ports intel·ligents”.
Globalment, Braid Theory compta amb una dotzena de treballadors i en contractarà tres a Barcelona properament. Durant el primer any a la capital catalana tenen previst impulsar una dotzena de projectes, amb la intenció d’oferir “programes d’acceleració que ajudin a fer créixer l’ecosistema ja existent, en col·laboració amb altres iniciatives ja presents”.
Les tecnologies de l’economia blava a Catalunya
L’ecosistema de les tecnologies vinculades a l’economia blava a Catalunya suma 1.078 empreses, la majoria pimes, segons l’estudi Tecnologies de l’economia blava a Catalunya elaborat per ACCIÓ. L’economia blava engloba totes les activitats relacionades amb l’aigua de mars i oceans, i les costes, amb especial èmfasi en l’ús sostenible per al desenvolupament econòmic i la preservació de l’ecosistema. Aquestes empreses facturen en conjunt 5.556 milions d’euros i donen feina a 23.876 persones. Principalment treballen en àmbits com el transport de persones i mercaderies (47,1%); la pesca i l’aqüicultura (29,6%), i la propulsió i construcció del transport marítim (15,2%). És un sector dinàmic, ja que prop de quatre de cada deu empreses (38,2%) tenen menys de deu anys de vida, i al voltant d’un 3% són startups.
L’estudi contempla tecnologies com ara aquelles relacionades amb l’energia (l’eòlica marina, la fotovoltaica flotant i l’oceànica, per exemple); els recursos marins (la biotecnologia blava i les algues, o la pesca i aqüicultura), o el transport marítim (la propulsió, la construcció i manteniment naval, o els serveis logístics marítims). També s’han estudiat tecnologies vinculades als esports aquàtics, a més de les utilitzades en la mitigació dels efectes de l’activitat humana sobre l’ecosistema marí (l’observació dels oceans; la protecció i regeneració dels entorns marins o la mitigació dels microplàstics als oceans) o la dessalinització.