La URL lliura 11 premis a Treballs de Recerca de Batxillerat

Divendres, 23 de maig de 2025. La Universitat Ramon Llull ha celebrat l’acte d’entrega de la 24a edició dels Premis Ramon Llull a Treballs de Recerca de Batxillerat a IQS-URL. En aquesta convocatòria s’han reconegut els Treballs de Recerca (TR) d’11 estudiants d’instituts i escoles catalanes amb 5 premis i 7 distincions.

L’acte ha començat amb la benvinguda de Flavio Comim, degà d’IQS School of Management-URL, que ha felicitat els premiats perquè, com a membre del jurat, es va sorprendre gratament quan va veure que “son treballs amb ànima, que aborden problemes de veritat i aporten solucions”.

Tot seguit, Jordi Teixidó, vicerector de Recerca i Innovació de la URL, ha fet un balanç de l’edició d’enguany, en què s’han presentat 304 treballs provinents de 143 escoles i instituts de Catalunya, de 31 comarques i 77 poblacions. El vicerector n’ha mencionat alguns aspectes notables, com que el 70% els han presentat noies i el 86% han estat escrits en català. En total, la Universitat Ramon Llull ha atorgat, des de la primera edició, 101 premis i 129 distincions.

A continuació, Belén Derqui, vicedegana de Relacions Internacionals d’IQS-URL School of Management, ha impartit la conferència “El futur no s’espera, es construeix”. Derqui ha explicat que “en acabar el batxillerat, esteu a punt d’iniciar el viatge més important, la vostra vida d’adults. No sou aquí per ser espectadors del món. Sou aquí per transformar-lo, per viure amb propòsit, amb consciència, amb cor”. 

Posteriorment, s’ha procedit a l’entrega dels guardons, durant la qual els autors i les autores dels treballs premiats han pogut dirigir-se a l’audiència per explicar la seva recerca.

La cloenda de l’acte ha anat a càrrec del rector de la URL, Josep A. Rom, que ha recordat el mite de Prometeu. Aquest personatge va robar el foc als déus de l’Olimp per lliurar-lo a la humanitat. Per això Zeus el va castigar encadenant-lo en una muntanya, on una àguila devorava el seu fetge cada dia, per tota l’eternitat. 

“M’estic referint a aquest mite per subratllar el valor d’una societat que premia la recerca dels seus joves. El Zeus dels nostres dies es diu Donald Trump i la seva capacitat de reprimir els Prometeus del nostre temps és infinita. Per això ha tancat centres de recerca i ha suprimit els fons de la universitat més important del món, la Universitat privada d’Harvard. Perquè no volen sotmetre allò que expliquen, opinen o investiguen als criteris de Trump. Les universitats dels Estats Units són els nous Prometeus encadenats”. 

El rector ha tancat el seu parlament afirmant que avui, “després de 24 anys de Premis de Recerca de la URL, aquesta celebració és més important que mai. Perquè en els 24 anys anteriors, la llibertat d’investigar, la llibertat d’utilitzar la ciència per a millorar el benestar de la humanitat, no estava en risc.”