La Universitat Jaume I ret homenatge a la cultura africana amb l’exposició «Àfrica a l’UJI. Fons bibliogràfics» La mostra bibliogràfica està organitzada per la Càtedra UNESCO d’Esclavituds i Afrodescendència i la Biblioteca de l’UJI amb motiu del Dia Mundial de la Cultura Africana i dels Afrodescendents

La Càtedra UNESCO d’Esclavituds i Afrodescendència i la Biblioteca de la Universitat Jaume I han inaugurat l’exposició «Àfrica a l’UJI. Fons bibliogràfics», una mostra bibliogràfica organitzada amb motiu de la celebració, el 24 de gener, del Dia Mundial de la Cultura Africana i dels Afrodescendents que convida a explorar, des de múltiples perspectives, el llegat de la cultura africana present en els fons de la Biblioteca de l’UJI.

La presentació de l’exposició ha sigut a càrrec de la vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat, Elsa González, i el director de la Càtedra, José Antonio Piqueras. Segons han explicat, la mostra ofereix una cuidada selecció de llibres i recursos que aborden temes com la història, la cultura, l’art, els llenguatges i sabers tradicionals, la música, els viatges d’exploració i la literatura africana moderna.

Així, l’exposició no sols convida a descobrir la riquesa d’Àfrica, sinó també a reflexionar sobre les contribucions dels afrodescendents a escala global, un homenatge literari que pretén reconèixer el poder de la cultura com a pont entre les comunitats i el seu paper en la construcció d’un futur inclusiu i divers.

La mostra «Àfrica a l’UJI. Fons bibliogràfics» es pot visitar a la sala d’exposicions de la Biblioteca de l’UJI fins al 7 de febrer.

Sobre la Càtedra
La Càtedra UNESCO d’Esclavituds i Afrodescendència de la Universitat Jaume I té per objectiu la investigació i la difusió de les condicions històriques que van donar lloc a l’esclavitud i al seu impacte en la cultura occidental, amb un llegat de racisme i discriminació que enllaça amb noves formes de sotmetiment i exclusió.

La Càtedra inclou entre els seus objectius l’anàlisi i la difusió dels problemes actuals relacionats amb l’exclusió racial en el context de les actuals condicions migratòries Sud-Nord, movent a la reflexió sobre la creació històrica d’estereotips a partir de l’esclavitud africana i del seu llegat.

Fotografies