La UIB i la Conselleria d’Educació i Universitats signen un conveni per a l’ús i la gestió del Complex Balear de Recerca, Desenvolupament Tecnològic i Innovació

La Conselleria aportarà 2.618.200 euros fins a l’any 2027 a la UIB per cobrir les despeses de posada en marxa, operació i manteniment del complex.

El complex, inaugurat el passat mes de juny, té com a objectiu millorar la capacitat investigadora, contribuir a la competitivitat i afavorir la generació de sinergies.

El conseller d’Educació i Universitats, Antoni Vera, i el rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Jaume Carot, han signat un conveni per fixar les condicions d’ús dels espais cedits i la gestió del Complex Balear de Recerca, Desenvolupament Tecnològic i Innovació.

El Complex Balear de Recerca, Desenvolupament Tecnològic i Innovació, inaugurat el passat mes de juny, és un grup d’edificis amb una superfície total construïda de 10.142 m² situats en un enclavament idoni per a la col·laboració entre l’entorn científic i productiu com és el ParcBit. El complex està format per deu blocs organitzats en dos mòduls separats entre si per un carrer per als vianants que permet accessos independents i comunicats pel soterrani.

Aquest centre acull grups i instituts de recerca de diferents centres públics amb l’objectiu de millorar-ne la capacitat investigadora, contribuir a la seva competitivitat i afavorir la generació de sinergies. En aquest sentit, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i la UIB tenen un interès públic i compartit perquè el Complex Balear de Recerca, Desenvolupament Tecnològic i Innovació esdevingui una infraestructura cabdal per promoure l’excel·lència en la generació de coneixement científic i tecnològic a les Illes Balears. Així, s’atribueix la gestió integral de tot l’edifici a la UIB, que, com a principal cessionària de l’ús dels espais del Complex Balear de Recerca, Desenvolupament Tecnològic i Innovació i sent la institució de les Illes Balears dedicada al servei públic de l’educació superior, la recerca, la transferència del coneixement i la innovació, és la més qualificada per dur a terme aquesta tasca. 

La cessió de quasi el 60 per cent d’espais del Complex a la UIB permetrà seguir desenvolupant la tasca investigadora d’instituts i serveis de la Universitat com ara el Centre Balear de Biodiversitat (CBB), l’Institut d’Investigacions Agroambientals i d’Economia de l’Aigua (INAGEA), l’Institut d’Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3), l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC) o el Servei de Sistemes d’Informació Geogràfica i Teledetecció (SSIGT), entre d’altres.
 
Centre Balear de Biodiversitat (CBB)
 
El Centre Balear de Biodiversitat és una iniciativa que pretén generar coneixement sobre la rica diversitat biològica i l’excepcional entorn natural de l’arxipèlag balear. Aquesta informació és crucial per establir polítiques de gestió i conservació, i per mantenir els serveis ecosistèmics de què la biodiversitat proveeix la societat.
 
Institut d’Investigacions Agroambientals i d’Economia de l’Aigua (INAGEA)
 
L’INAGEA és un institut de recerca propi de la UIB les línies de recerca del qual giren al voltant de la sostenibilitat de la producció primària i de la gestió eficient de sistemes naturals en un escenari de canvi global.
 
Institut d’Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3)
 
L’IAC3 és un institut de recerca propi de la UIB dedicat a l’R+D+I en tecnologies avançades en àrees com la Física, la Biologia, l’Enginyeria i les Ciències Ambientals. En particular, l’institut desenvolupa projectes en àmbits com l’astrofísica computacional, l’astronomia d’ones gravitacionals, els sistemes dinàmics no lineals i computació, la matemàtica aplicada a l’anàlisi d’imatges i el processament de dades.
 
Servei de Sistemes d’Informació Geogràfica i Teledetecció (SSIGT)
 
El SSIGT és un ens de suport a la docència, a la recerca i al desenvolupament de la UIB en els camps de la cartografia, els sistemes d’informació geogràfica, l’ordenació del territori —en particular en les línies de turisme, territori i medi ambient— i les línies que s’hi relacionin i que es desenvolupin en el futur.
 
Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC)
 
L’IFISC és un institut de recerca de titularitat compartida entre la UIB i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). La seva missió és el desenvolupament d’investigacions interdisciplinàries i estratègiques en el camp dels sistemes complexos. L’IFISC ubicarà al Complex de Recerca del ParcBit una oficina dedicada expressament a la transferència i la col·laboració amb empreses. 

La Conselleria d’Educació i Universitats abonarà a la UIB 500.000 euros com a concepte extraordinari per cobrir les despeses relacionades amb la posada en marxa del complex, així com 2.118.200 euros fins a l’any 2027 per cobrir les despeses d’operació i manteniment del complex. 

Data de l’esdeveniment:
02/01/2025

Data de publicació: Thu Jan 02 10:00:00 CET 2025

Deja un comentario