El Saló Víctor Siurana de la Universitat de Lleida (UdL) ha tornat a ser aquest diumenge la seu telefònica de la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio a les comarques de Ponent. Prop d’un centenar de voluntàries i voluntaris -inclosos el rector de la UdL, Jaume Puy, i el president del Consell Social, Delfí Robinat- van atendre les trucades dels donatius que arribaven a través de les línies habilitades. De moment, més de 6 milions d’euros per investigar les malalties respiratòries. Les donacions es poden continuar fent, fins el 31 de març de 2025, a través del telèfon 900 21 50 50, pel web de La Marató, mitjançant transferència bancària o Bizum.
Mentre la UdL es va convertir en el centre neuràlgic per rebre donatius a Lleida, amb personalitats com el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, o la delegada del Govern de la Generalitat a Lleida, Núria Gil Sisó; la 33a edició d’aquesta iniciativa solidària va establir un dels seus platós al Parc Olímpic del Segre, a la Seu d’Urgell. El plató central del programa estava situat al Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa, on antigament hi havia l’Hospital del Tòrax. L’illa de Gràcia, al delta de l’Ebre, i el Palau de Congressos de Girona, al parc de la Devesa, eren els altres espais de connexions en directe.
A Catalunya hi ha dos milions de persones afectades per malalties respiratòries i cada dia en moren 27 per aquesta causa. De les 350 patologies catalogades, 71 són molt freqüents, com ara la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), l’asma i les al·lèrgies respiratòries, els trastorns respiratoris del son o les infeccions respiratòries. No tan prevalents, però de gran impacte per la seua gravetat, són la fibrosi pulmonar, el càncer de pulmó i la tuberculosi. Poques malalties respiratòries tenen cura i moltes es cronifiquen.