La UdL premia els seus millors treballs de recerca amb perspectiva de gènere

La justícia restaurativa en casos de matrimonis forçats, l’espai urbà en clau de gènere, les experiències de les persones trans en la pràctica esportiva, el rol pedagògic d’obres de ficció sobre infàncies queer, i la incorporació de la consciència de gènere classes d’anglès a batxillerat són les temàtiques de la tesi doctoral i els treballs de final de màster (TFM) i de grau (TFG) premiats per la secció d’Igualtat de gènere Dolors Piera de la Universitat de Lleida (UdL). A les diferents convocatòries s’hi han presentat un total de 34 treballs (7 tesis, 3 TFM i 24 TFG), l’autoria dels quals continua sent majoritàriament femenina, un 91% per només el 9% realitzats per homes.

La segona edició del Premi Zoe Rosinach Pedrol a la millor tesi doctoral en estudis de les dones, feministes i de gènere o amb perspectiva de gènere, dotat amb 2.000 euros, se l’ha endut Laura Serramià Balaguer per Justicia restaurativa en supuestos de violencia de género: especial incidencia en los matrimonios forzados. La tesi, dirigida per Carolina Villacampa Estiarte (UdL) i la Núria Torres Rosell (universitat Rovira i Virgili) aborda la possible implementació de la justícia restaurativa en els casos de matrimonis forçats com a manifestació específica de violència de gènere.

Pel que fa a la cinquena edició del Premis Maria Lois López al millor TFM amb perspectiva de gènere, la guanyadora ha estat Mónica Fernández Núñez, per Avaluació de l’espai urbà per a la millora de la vida quotidiana de les dones. Un exemple a Collbató, tutoritzat per Carme Bellet Sanfeliu (UdL). L’autora, que rebrà 1.000 euros, hi planteja una metodologia per avaluar i millorar l’urbanisme de petits municipis en relació a la vida quotidiana de les dones. El jurat també ha reconegut amb un accèssit de 500 euros, el TFM Transforming Negative Gender Attitudes Through Manifesto Writing in ELT, de Mar Roca Cortés. L’estudi proposa un mètode pedagògic per fomentar en pensament crític i la consciència de gènere en l’aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera a 1r de Batxillerat i ha estat tutoritzat per Alexandra Vraciu (UdL).

I quant al premi més veterà, el 6è Aurèlia Pijoan Querol al millor TFG en perspectiva de gènere, s’han guardonat dos treballs ex-aequo, com en l’anterior edició. Són dos TFG de temàtica LGBTI que es repartiran els 1.000 euros del premi: Gay Sons, Trans Daughters and Drag Kids: Exploring Queer Childhood through Contemporary Fiction i Més enllà del binarisme: les experiències de persones trans en la pràctica d’Activitat Física i Esport.

El primer, tutoritzat per Núria Casado Gual (UdL), destaca el potencial pedagògic de tres obres de ficció sobre infàncies queer –The magic fish, 20.000 especies de abejas i The transition of Doodle Pequeño- com a eines per a la construcció de la identitat i els vincles identitaris. El seu autor, Milo Morales Sánchez (graduat en Educació Primària-modalitat bilingüe), recomana integrar aquestes obres en les pràctiques educatives.

Quant al segon, Maria Immaculada Martin Martinez (graduada en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport) reflexiona sobre el binarisme esportiu a partir de les experiències en la pràctica de l’activitat física i l’esport d’una persona no binària i dos homes i dos dones trans. L’autora del treball, assenyala la importància de revisar estructures i creences encara discriminatòries, malgrat l’existència de normatives i decrets que protegeixen la integritat d’aquestes persones. El TFG ha estat tutoritzat pel professor de l’INFEC-Lleida, Jordi Seguí Urbaneja.

El lliurament dels guardons, finançats per l’Institut Català de les Dones, s’ha fet coincidir amb el Dia Internacional de les Nenes i les Dones a la Ciència i ha anat a càrrec del rector de la UdL, Jaume Puy, la directora de la Unitat d’Igualtat i Diversitats de la UdL, Mariona Lladonosa, i la directora dels serveis territorials a Lleida d’Igualtat i Feminisme, Sílvia Puertas. També han assistit les vicerectores de Recerca, Natàlia Alonso, i Compromís Social, Igualtat i Cooperació, Núria Camps.