La UdL impulsa un laboratori virtual d’accessibilitat i usabilitat

El Grup de Recerca en Interacció persona Ordinador i Integració de Dades (GRIHO) de la Universitat de Lleida (UdL) impulsa, conjuntament amb l’empresa brasilera Arceus, un Laboratori virtual per avaluar tant la usabilitat (facilitat d’aprenentatge i utilització pels usuaris) com l’accessibilitat (ús per a tothom, amb independència de les necessitats específiques) de pàgines web i aplicacions. El projecte Remote User eXperience Artificial Intelligence LABoratory (RUXAILAB) ha guanyat la 2a Convocatòria de solucions disruptives de la xarxa AccessCat, que suposa un premi de 20.000 euros.

«Els laboratoris d’usabilitat són instal·lacions interiors equipades amb maquinari car i no disponible per a tothom», explica l’investigador de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdL, Marc Gonzàlez. «L’objectiu és facilitar l’accés global, reduint costos i temps, i oferint flexibilitat per realitzar proves d’usabilitat sense límits geogràfics», afegeix.

En aquest sentit, la professora de Llenguatges i Sistemes Informàtics i investigadora Afra Pascual Almenara destaca que «RUXAILAB és un laboratori virtual, al núvol, que permet fer tests d’usuaris amb observacions remotes, incloent persones amb alguna discapacitat». Això integra aspectes com el rastrejament ocular (eye tracking), la transcripció de la parla o fins i tot l’anàlisi de sentiments.

Amb programari de codi obert, el Laboratori pot realitzar proves d’usabilitat en un entorn remot basat en la Intel·ligència Artificial (IA). El disseny modular permet configurar el laboratori segons les necessitats específiques de cada projecte, garantint flexibilitat i escalabilitat. I els algoritmes d’IA ajuden tant a automatitzar l’anàlisi de dades com a optimitzar els processos de recerca, facilitant l’extracció de resultats.

«Només el 3% de les pàgines web a nivell mundial estan lliures de problemes d’accessibilitat», assegura Marc Gonzàlez. «Nosaltres podem oferir servei a institucions i empreses», insisteix, sobre tot tenint en compte que la Llei Europea d’Accessibilitat (Directiva 2019/882) estableix el juny de 2025 com a la data límit per adaptar productes i serveis TIC.

El GRIHO de la UdL porta més de 20 anys treballant en temes d’usabilitat i accessibilitat. L’actual xarxa de desenvolupadors de RUXAILAB compta amb experts de l’Estat espanyol, Brasil, la Índia, Xina, Egipte, Argentina i Colòmbia.