- El nou simulador ludificat, disponible a partir d’aquest dilluns, s’enfoca a la tècnica ECMO per tractar pacients amb insuficiència respiratòria o cardíaca severa que necessiten un sistema de circulació extracorpòria per complementar temporalment la funció dels pulmons i el cor
- El projecte compta amb el suport del Govern, per mitjà d’ACCIÓ, a través de dos ajuts de 250.000 euros en total, provinents de la línia Startup Capital i el fons de coinversió deep tech
- L’objectiu de l’empresa emergent és oferir un ventall de simulacions mèdiques per a diversos tipus de situacions i pacients que requereixen l’ús de dispositius mèdics complexos
La startup catalana Virmedex llança al mercat aquest proper dilluns el seu segon videojoc amb ús d’intel·ligència artificial (IA) per ajudar a perfeccionar els coneixements i les tècniques d’actuació dels professionals sanitaris. En concret, el segon simulador ludificat que llança la companyia està enfocat al tractament dels pacients amb insuficiències respiratòries que necessiten l’ús del dispositiu ECMO, un sistema d’oxigenació per membrana extracorpòria que permet suplir les funcions del cor i els pulmons temporalment.
Per dur a terme aquest projecte, Virmedex ha comptat amb el suport del Govern, per mitjà d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- mitjançant dues línies d’ajuts. El primer, de 100.000 euros provinents del programa Startup Capital, destinat a impulsar el creixement d’empreses emergents tecnològiques i deep tech en les fases inicials del seu model de negoci. El segon, a partir de la línia de coinversió deep tech per valor de 150.000 euros que complementa la ronda d’inversió pre llavor amb el fons Grow Venture Partners.
El videojoc, anomenat ‘virECMO’, treballa amb tecnologia de realitat virtual (VR) i intel·ligència artificial (IA) per oferir als usuaris una plataforma de simulació de situacions mèdiques reals. La CEO de Virmedex, Dani Tost, explica que “els metges i infermeres poden posar en pràctica els seus coneixements i experimentar amb noves tècniques en un entorn virtual realista”.
En aquest cas, “l’usuari pot enfrontar-se a diverses situacions dins de la simulació”,detalla Tost, ja que “la IA permet dirigir personatges virtuals que dialoguen i plantegen dubtes a l’usuari. D’aquesta manera també s’entrena la comunicació i el treball en equip”. Per saber si s’està realitzant la feina de manera correcta, “el sistema s’encarrega de donar punts positius si se segueixen les passes que toquen i negatius si l’usuari s’equivoca o bé respon massa tard a les preguntes plantejades”, revela la CEO de la startup.
Aquest és el segon videojoc que llança Virmedex al mercat. El primer, ‘virCPB’, està basat en la tècnica del bypass cardiopulmonar, que sorgeix a partir d’una col·laboració amb l’Hospital Clínic. En aquest sentit, Dani Tost assegura que la startup treballa per “ampliar el ventall de simulacions” i consolidar-se com “una plataforma de referència per a l’entrenament virtual dels professionals de la salut, tant d’hospitals com de centres sanitaris”.
Fins ara, la major part del negoci de l’empresa emergent se centra al mercat anglosaxó. La Universitat de Bristol (Regne Unit) i les universitats estatunidenques de SUNY (Nova York), Arizona (Arizona) i Emory (Atlanta, Geòrgia) ja treballen amb el simulador de bypass cardiopulmonar, així com l’Hospital Clínic de Barcelona. “L’objectiu és captar tant centres universitaris i escoles privades com professionals sanitaris a títol individual”, explica la CEO de Virmedex. “Hi ha usuaris que utilitzen la plataforma des de l’Índia, Sud-àfrica, Tailàndia o Alemanya”, detalla. La plataforma, que està disponible en anglès i castellà, ho estarà properament també en català.
Virmedex, fundada l’any 2022 com a empresa derivada (spin-off) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Barcelona (UB), compta amb 8 treballadors, de les quals 5 són dones. Té l’oficina central al Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica de la UPC a Barcelona i una delegació comercial a Boston (Massachusetts, Estats Units). Recentment, l’empresa també ha rebut el suport de l’ajut europeu del programa Women TechEU, així com les ajudes Neotec del CDTI i un préstec ENISA.