- L’aplicació detecta si l’usuari està tocant l’instrument amb les notes i la posició física adequades i mostra, a la pantalla del dispositiu, consells i solucions en temps real
- El projecte ha comptat amb un ajut del Govern, per mitjà d’ACCIÓ (Departament d’Empresa i Treball), de 137.160 euros provinents del programa Tecniospring INDUSTRY
- SkyNote és una ‘spin off’ sorgida del grup de recerca del Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra i compta amb la col·laboració del Royal College of Music de Londres, una de les escoles de música més prestigioses del món
La startup catalana SkyNote ha desenvolupat una aplicació que permet aprendre a tocar instruments musicals a domicili i, mitjançant la intel·ligència artificial. L’app detecta en temps real si l’usuari toca les notes correctament i té la posició física adequada.
El projecte ha comptat amb el suport del Govern, per mitjà d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- a partir d’un ajut de 137.160 euros provinents del programa Tecniospring INDUSTRY.
El director de recerca de l’empresa emergent, el professor Rafael Ramírez, explica que “l’aplicació té la capacitat de captar en temps real el so i la modulació de la nota per saber si l’afinació és correcta, i a la vegada capta la posició corporal de l’usuari per determinar si l’ha de variar o no”. En aquesta primera fase de la comercialització, SkyNote APP funciona per al violí, un instrument en què es toca una sola nota per cada moment. Ara bé, Ramírez afirma que “el 90% de la tecnologia utilitzada és adaptable a la detecció de l’afinació i la posició per tocar altres instruments”. Així, a mig i llarg termini, l’empresa té previst adaptar l’aplicació per fer-la compatible amb la majoria d’altres instruments.
El procés d’R+D i creació de l’aplicació s’ha gestat a través de la investigació realitzada entre els responsables de SkyNote i el grup de recerca Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). També compta amb la col·laboració del Royal College of Music de Londres, una de les escoles de música més prestigioses del món pel que fa a treballar amb tecnologies de nova generació per impulsar els músics.
Els primers mesos de sortida al mercat, l’app es comercialitzarà als Estats Units, on “hi ha 41 milions de potencials clients de l’àmbit musical que toquen o volen aprendre a tocar el violí”, detalla Ramírez. A la vegada, el Royal College of Music de Londres ha incorporat la tecnologia de SkyNote al seu Performance Laboratory, un espai que permet als músics practicar actuacions en condicions dinàmiques i amb una recreació d’escenaris reals, amb audiències virtuals que reaccionen a la música que toquen els estudiants.
Actualment, aquesta tecnologia està disponible en anglès, però la startup ja treballa en traduir-la al català, per fer-la accessible als usuaris de Catalunya, i en castellà per als de la resta de l’Estat i de Llatinoamèrica. A mig termini, SkyNote preveu aprofitar la IA i la tecnologia desenvolupada per crear una segona aplicació, en aquest cas, per perfeccionar el cant vocal, que permeti detectar punts de millora tant en la tonalitat vocal com en la postura corporal.
SkyNote és una startup catalana spin off de la Universitat Pompeu Fabra, que compta amb tres treballadors. En un primer moment, l’app serà compatible amb els dispositius iOS, i més endavant ho serà també per als mòbils i tauletes Android.
Sobre el programa Tecniospring
Amb un pressupost de 11 milions d’euros cofinançats entre ACCIÓ i la Comissió Europea, aquesta iniciativa, emmarcada a les accions Marie Sklodowska-Curie del programa Horizon 2020 (acord de subvenció 801342), finança fins al 100% la contractació d’investigadors amb l’objectiu de promoure l’R+D empresarial i la transferència de tecnologia a Catalunya.