La professora de la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona Isabel Villanueva ha estat escollida vocal en la renovació de la composició del Consell Navarrès de la Cultura i de les Arts, òrgan assessor del Govern de Navarra
Isabel Villanueva ha centrat la seva àrea d’estudi en els darrers cinc anys en l’evolució de la indústria musical. “Des de la Conselleria de Cultura buscaven un perfil expert no només en música clàssica, sinó també en música moderna que representés tots els grups d’interès”, ha explicat la professora de UIC Barcelona després del seu nomenament.
El Consell va néixer com a instrument transmissor de les necessitats i interessos culturals de la població navarresa el 1984. L’òrgan està presidit per la consellera de Cultura, Esport i Turisme, Rebeca Esnaola, i entre les funcions dels vocals es troba la d’assessorar la Comunitat Foral en matèria de cultura i col·laborar en la definició i avaluació de polítiques culturals. Isabel Villanueva col·laborarà al Consell com a experta en música.
Estretament vinculada a UIC Barcelona des de fa més de 15 anys, Villanueva va desenvolupar el seu doctorat en la captació de nous públics en la música clàssica a la Universitat. “He pogut anar formant-me com a experta en la indústria gràcies al suport de la Facultat, i la meva carrera professional es va accelerar gràcies a una beca Fulbright que vaig fer a UCLA, als Estats Units”, ha afegit. La seva trajectòria com a docent i investigadora li ha permès treballar amb les principals empreses musicals del món com Sony Music, Universal o Warner Music, desenvolupant projectes artístics i musicals.
Segons la professional del sector, la indústria musical s’enfronta a dos grans reptes a l’actualitat: l’aparició de la intel·ligència artificial, que “tancarà alguns camins i n’obrirà d’altres”, i la sostenibilitat dels grans esdeveniments musicals. “La música continua sent un dels negocis més importants a escala mundial en termes econòmics i d’impacte social, i una de les arts que genera més engagement entre els joves”, apunta.
Com a investigadora de referència en el sector de la indústria musical, Villanueva aportarà la seva visió d’experta en la línia estratègica que s’haurà de seguir a la Comunitat Foral de Navarra en matèria de cultura i arts. Una de les seves funcions, juntament amb la resta de la Comissió d’Experts, serà proposar al Govern de Navarra la concessió del Premi Príncep de Viana, un reconeixement internacional que s’atorga des de 1990. El guardó reconeix la creació o la recerca cultural, i s’ha lliurat anualment a figures de referència de l’escriptura, la pintura, la fotografia, la història o la música.